Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. januar 2007 kl 23.15 Lydverket: Metal - A Headbanger's Journey

En heavy reise i metal-sjangerens verden

Metal - A Headbanger's Journey: Antropolog og metal-fan Sam Dunn drar blant annet til Norge for å utforske musikksjangeren. (Foto: Seville Pictures)
Metal - A Headbanger's Journey: Antropolog og metal-fan Sam Dunn drar blant annet til Norge for å utforske musikksjangeren. (Foto: Seville Pictures)
Før Lydverket er tilbake med sine vanlige sendinger, blir det en reise inn i heavy metalens verden. I kveld og neste onsdag tar antropolog og metal-fan Sam Dunn oss med til metalens høyborger, enten det er i Los Angeles, Birmingham eller Norge. I første del møter vi blant andre norske Mayhem.

Regissør Sam Dunn har alltid elsket metal, og etter årevis med antropologistudier på fjerne kulturer har han bestemt seg for å rette forskerblikket mot egne interesser. Hvorfor blir denne musikksjangeren alltid fremstilt stereotypisk, avskrevet og forhatt? Og hvorfor beholder den likevel fortsatt sin trofaste fanskare?

På reisen i metalens verden utforsker Dunn sjangerens fascinasjon for sex, religion, vold og død, møter egne helter og oppdager at det ikke er alt ved metalen selv han kan forsvare. Resultatet er blitt en dokumentar som lar oss få del i en kultur som er langt mer kompleks enn de fleste antar. Vi møter blant annet band og artister som Alice Cooper, Iron Maiden, Black Sabbath, Slayer Mötley Crüe, Dio, Slipknot, og norske Mayhem, Emperor, Enslaved og Gorgoroth.

Sjangerens historie
I første del møter vi blant andre norske Mayhem. I tillegg ser vi tilbake på hvordan metal som sjanger oppsto, hvordan den vokste, og ikke minst de sterke reaksjonene den vakte.

Tipper Gore, Al Gores kone, kjempet først og fremst mot tekstene og det hun og andre mente var artistenes budskap. Resultatet ble det nå velkjente klistremerket "Parental Advisory: Explicit Lyrics", som advarer foreldre mot å la barna lytte til disse cd-ene.

Canadisk musikkdokumentar i to deler (2005)
Originaltittel: Metal - A Headbanger's Journey
Produsert og regissert av Sam Dunn, Scott McFadyen og Jessica Joy Wise
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no