Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. oktober 2008 kl 23.15 Syndebukkane

Bare bråkmakere?

Syndebukkane: Evin Rubar har møtt bråkmakerne som forårsaket at en ungdomsskole i Malmö ble stengt. (Foto: Carl-Johan Söder, SVT)
Syndebukkane: Evin Rubar har møtt bråkmakerne som forårsaket at en ungdomsskole i Malmö ble stengt. (Foto: Carl-Johan Söder, SVT)
For et par år siden måtte en ungdomsskole i Malmö stenge på grunn hærverk og vold fra en gruppe skoleelever. I debatten som fulgte, ble saken definert som et spørsmål om mangel på disiplin i skolen. Kveldens dokumentar belyser en annen side av historien.

I mai 2006 stod Hermodsdal ungdomsskole i Malmö i brann. Da hadde skolen i lengre tid vært herjet av hærverk, vold og trusler fra et tjuetalls gutter, de fleste med innvandrerbakgrunn. Fem måneder seinere besluttet bydelen å legge ned virksomheten på skolen.

Skolen ble kalt en gettoskole, og ble brukt som eksempel på hva som skjer når bråkmakerne vinner. Folkpartipolitikeren Jan Björklund, som i dag er Sveriges skoleminister, omtalte saken som en konflikt mellom en liten gruppe uroelementer og en pliktoppfyllende majoritet. Han mente problemene beviste at det kreves strengere tukt i skolen.

Tvang og vold
Dokumentarfilmeren Evin Rubar har truffet ungdommene som forårsaket at skolen måtte stenge.

Hun oppdaget snart at barna det gjaldt, langt fra opplevde noen mangel på disiplin hjemme. Tvert imot var de oppfostret til å adlyde og aldri stille spørsmålstegn ved de voksnes påbud. Mange av dem var utsatt for vold hjemme, noe skolen var klar over.

I reportasjen ser Rubar nærmere på den slående kontrasten mellom hvordan ungdommene opptrådte hjemme, og hvor aggressive og respektløse de var på skolen.

Mot straff
I programmet møter vi også Mazen, som har jobbet i skolen og som natteravn. Han mener at hardere straffer ikke hjelper overfor disse ungdommene. Tvert imot er det voksenverdenens bruk av tvang som er selve årsaken problemene.

- Lærerne kan uansett aldri matche foreldrenes straff. Hardere tak fører til at de adlyder hjemme, men gir blaffen i hva lærerne sier, hevder Mazen.

Evin Rubar har vakt oppsikt med flere kontroversielle dokumentarer, deriblant den prisbelønte "Könskrigen" om den radikale svenske feministbevegelsen, og "Det svenska sveket" om barnemishandling blant innvandrere.

Svensk dokumentar (2007)
Originaltittel: Syndabockarna
Av Evin Rubar
Produksjon: Sveriges Television
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no