Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. april 2004 kl 19.45 Herskapelig

Nytt liv på Soli Brug

Toppen Bech tar oss med til Østfold i kveld. (Foto: Anne Liv Ekroll)
Toppen Bech tar oss med til Østfold i kveld. (Foto: Anne Liv Ekroll)
I kveld tar Toppen Bech oss med til Soli Brug - en gang i historien et skjærende, hvinende sagbruk. I dag er Soli et sted hvor det lukter mer av nystekt kringle og svensk skjærgårdsidyll enn av sagflis og spon.

Eierne har maktet å gi industribedriften Soli Brug det levende livet tilbake. Det er blitt et kraftsentrum hva kultur og skjønnhet angår.

Livsverk
På Soli Brug i Østfold har nemlig nytt liv gjenoppstått på ruinene etter Nord-Europas største sagbruk. Familien Eva og Willy Dørje-Berg overtok i 1975 gården og har restaurert alle bygninger. Disse brukes i dag til verksted for keramikeren Eva Dørje-Berg, atelier for maleren Ole Dørje (sønn) og boliger. To ganger i året holdes utstillinger i 5 av husene.

Det hele begynte med at sivilingeniør Willy Dørje Berg leste i Sarpsborg Blad: "noe må gjøres med restene etter Sanne og Soli Brug før alt forsvinner". Willy reagerte momentant og kjøpte bruket. Og nå er Soli Brug blitt et livsverk for ekteparet Willy og Eva Dørje Berg.

Eva er en allsidig dame som lager keramikk med den ene hånden og steker vafler med den andre. Dessuten syr hun lappetepper ved frokostbordet og broderer gardiner i bilen.

Husene på gården rommer en lang og fantastisk historie, og interiøret er en saga for seg. Bli med Toppen til Østfold i kveld.


NRK Underholdningsavdelingen
Redaktør: Toppen Bech, mobil 95270480
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken, 23 04 96 11
Pressekontakt: Håkon Sverdrup, 23 04 98 41, 92 01 55 79