Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. mars 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Fjellandet

Ut i naturen: Fjellandet (ttv)


NRK1 torsdag 23. mars kl 19.30
Ut i naturen: Fjellandet

Drømmen som ble virkelighet

Mange av oss har drømmer vi aldri får satt ut i livet. Peter Lindell realiserte sin. Sammen med to jakthunder tilbrakte han 14 måneder i et øde fjellområde for å oppleve årstidene og fellesskapet med naturen. Vi møter den 43 år gamle utmarksteknikeren, fjelloppsynsmannen og tømmerhoggeren fra Sandefjord i Ut i naturen i kveld. Peter Lindell kan nå føye naturfotograf til sin merittliste.

- Min store drøm i livet var å ligge et år i fjellet. Jeg ville oppleve årstidene og fjellnaturen på nært hold og deretter lage en film om oppholdet, forteller Peter Lindell. - Men det skulle gå 20 år før drømmen ble virkelighet. Først i august 1997 kom jeg av gårde på det som skulle bli min største opplevelse så langt. 14 måneder tilbrakte jeg i en tømmerhytte langt inne i Jamtlandsfjellet med mine to gordonsettere som eneste selskap. Og jeg har aldri hatt det så godt, sier Lindell.

Jamtlandsfjellet
- Grunnen til at det ble Jamtlandsfjellet, er at jeg kjenner området godt etter å ha vært der på rypejakt. Hytta ble i sin tid satt opp av en svensk greve til bruk under jakt- og fisketurer. Den har vært riktig staselig, men nå har vind og vær satt sine spor. De gamle tømmerveggene var blitt dårlige, så midtvinters måtte jeg flytte inn på det åtte kvadratmeter store kjøkkenet for å holde varmen. Men det gikk greit. Vedkassa fikk gjøre nytte som seng og stol og kjøkkenbenken som spisebord. Og med en god vedovn trenger man ikke mer, slår den vante fjellmannen fast.

- Vinteren i fjellet er så lang at man virkelig får tid til å leve seg inn i den. Kanskje nettopp derfor fikk jeg denne vinteren, for første gang på 40 år, en følelse av å være helt og fullt til stede i tiden. Det handler om å være på bølgelengde med den egentlige tiden - ikke den tiden
som klokken og kalenderen viser, men snarere lyset og årstiden, sier Peter Lindell.

Oppvåkningen
- Våren i fjellet ble nok den mest intense tiden. Fra slutten av april forvandler fjellnaturen seg i løpet av noen få og hektiske uker. Trekkfuglene kommer tilbake og igjen blir det lyd i fjellet. I dette tiden er det nesten aldri folk i fjellet. Det er synd for det er nå man kan få de virkelig store naturopplevelsene. En natt under åpen himmel i fjellbjørkeskogen i månedsskiftet april/mai kan gi minner for livet.

Våt sommer
- Sommeren ble av det våte slaget, noe som skapte problemer for filmingen. Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe, for sopphøsten ble fantastisk. Rundt hytta kunne jeg høste både skrubbsopp og kantareller. Dessuten var det rekordmye molter på myrene rundt.

Bjørn og ulv
Etter 14 måneder alene i villmarka opplevde Peter Lindell bare et par virkelig dramatiske episoder. En dag han var på rypejakt med goldensettertispa Millie, ble det et overraskende møte med bamsen. - Millie loset inn i et vierkratt, og jeg ventet at reven skulle komme farende. I stedet kom en diger bjørn med bikkja i hælene. Jeg sprang etter og skrek så høyt jeg kunne for å få hunden til å stanse. Heldigvis snudde den etter hundre meter. Men hva er det som får en liten hund til å kjeppjage en svær bjørn, undrer Peter Lindell.

- Ulv var jeg også så heldig å få se. Et enslig dyr gikk forbi hytta en kveld, men jeg rakk aldri å få kameraet klart. Det var ergerlig, for slike sjanser byr seg ikke så ofte i livet, sier Peter Lindell. Men 30 timers filmopptak ble det, og i Ut i naturen i kveld får vi høydepunktene.

NRK1 torsdag kl 19.30