Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. juli 1999 kl 21.35 Fakta på lørdag: Tippi i Afrika

Fakta på lørdag: Tippi i Afrika (t)


NRK1 lørdag 3. juli kl 21.35
Fakta på lørdag: Tippi i Afrika

Dronning i et fantastisk rike

Mens de fleste småjenter leker med Barbie-dukker, fanger Tippi gresshopper til sin kameleon. Den seks år gamle franske jenta har bushen i Namibia som lekeplass og Afrikas ville dyr som lekekamerater. - Jeg ser aldri andre barn her. Derfor er vennene mine dyr, fastslår Tippi fornøyd.
Tippis foreldre, som har vært naturfotografer i Afrika i 12 år, har gitt sin lille datter nøkkelen til et av verdens vakreste riker. Her er hun \"dronning\" over sebraer, apekatter, løveunger slanger, elefanter, leoparder og kameleoner.
I kveldens Fakta på lørdag følger vi i Tippis fotspor og er vitne til hennes fascinerende og rørende kontakt med dyrene.
Profesjonelle jegere ser på leoparden som et av de farligste dyrene i katteslekten, også når den er tam. Men Tippi føler det annerledes. Når hun hopper paradis, hopper gjerne leoparden JB sammen med henne. - Han leker med meg fordi jeg slår vekk fluene og passer på ham. Jeg fjerner torner fra potene hans, og han vet at jeg ikke er redd ham. Men jeg må være forsiktig, for han er mye sterkere enn meg, framholder den modige seksåringen.
Vi er også vitne til de sterke båndene som knytter Tippi og Elefanten Abu sammen. De levde sammen de to første årene av sitt liv. Han passet på og oppmuntret henne da hun tok sitt første skritt. Selv betrakter Tippi han som storebror.
Den freske lyshårete jenta, kunne godt ha vært søsteren til Mowgli i Jungelboken. Begge har lært å være forsiktig, for bushen kan være en farlig verden. Tippi vet at hun må vise respekt for dyrene for å oppnå respekt igjen. Hun elsker både flora og fauna i sin vakre, ville verden.

Tippi og Himba-folket
Men Tippi er ikke bare venner med \"dyrene i Afrika\". Hun er også blitt venner med en av de få stammene som er igjen av urbefolkningen i Sør-Afrika, Himba-folket i Sør-Angola og Kaokoland i Nordvest-Namibia. De er nomader og lever av å ale opp lokale dyr. De kommuniserer med jorda, vannet og åndene til sine forfedre.
Himbafolket ser på barn som en gave fra himmelen. En meget spesiell vennskap ble etablert mellom Tippi og Himbafolket allerede første gangen de møttes.

NRK1 lørdag kl 21.35

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Seks år gamle Tippi har et fascinerende og rørende forhold til Afrikas ville dyr. Særlig er båndet sterkt til elefanten Abu, som hun levde sammen med de to første årene av sitt liv.

Tippi er god venn med Himbafolket i Namibia.

Fransk produksjon
Regi: Christian Crye
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123