Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 31. mai 2003 kl 20.10 Profil: Kvinnen som skapte en datamaskin

Ada Byron Lovelace

Ada Byron Lovelace har fått kultstatus som
Ada Byron Lovelace har fått kultstatus som "kvinnen som skapte en datamaskin". Hun hadde dårlig helse og døde av livmorkreft i 1852, 36 år gammel.
Det er sikkert mange av nåtidens datainteresserte som aldri har hørt om dikteren Lord Byron. Til gjengjeld har de sannsynligvis hørt om hans datter, Ada.

Ada Byron Lovelace har ikke bare gitt navn til et programmeringsspråk utviklet av det amerikanske forsvarsdepartementet, hun er blitt kanonisert som opphavskvinne til det man har kalt verdens første computerprogram - et sett formler skrevet på midten av 1800-tallet.

Lady Ada Byron Lovelace har vært et av de få feminine innslag man har kunnet klamre seg til i den mannsdominerte dataverdenen, og i senere år er hun blitt portrettert og har fått kultstatus i en lang rekke biografier. Tidlig på 1900-tallet var det sjelden å støte på damer som henga seg til matematikkens gleder. Og når Ada gikk den veien, var det dypest sett hennes fars fortjeneste.

Skandale
Adas mor og far ble skilt da Ada bare var fem uker gammel, og skilsmissen ble en celeber skandale i datidens England. Det fortelles at Byron etter Adas fødsel kastet et blikk i vuggen og kalte henne ”et torturinstrument som er sendt meg”. Etter et knapt års ekteskap tok Lady Byron den lille datteren under armen og forlot hjemmet. Lord Byron døde da Ada var åtte år gammel.

Adas mor var svært interessert i matematikk. Lord Byron kalte henne hånlig for ”prinsessen av parallellogrammene”. Men i barneværelset ble det ganget, dividert, lagt sammen og trukket fra.

Da Ada som sekstenåring forelsket seg i sin huslærer, fikk moren ordinert en solid dose euklidsk geometri. Og Ada var slett ikke uinteressert. Sytten år gammel møtte hun amatørmatematikeren og oppfinneren Charles Babbage, som skulle bli fødselshjelper for hennes berømmelse i computersirkler.

Livslangt vennskap
Ada og Babbage hadde et livslangt vennskap og samarbeid, og Babbage kom etter hvert fram til ”The Analytical Engine”. Dette vidunderet var ikke bare en avansert kuleramme, men en innretning som kunne handle logisk og utføre kompliserte operasjoner når den ble foret med riktige instruksjoner.

Maskinen skulle med andre ord være programmerbar, i likhet med det vi i dag kaller en computer. Og faktisk besto dens programmer av hullkort, ikke så ulike dem som ble brukt i de første moderne datamaskinene.

Dansk-amerikansk produksjon fra 2001
Originaltittel: ”They Dreamed Tomorrow”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83