Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. desember 2004 kl 22.25 Howdy - countrymusikkens historie

Fra skitne barer til klokkerene toner

Hank Thompson dukker opp i andre avsnitt av
Hank Thompson dukker opp i andre avsnitt av "Howdy – countrymusikkens historie". (Foto: BBC)
Hank Williams var en av countryens beste låtskrivere, men et stort alkoholforbruk og en ekte honky tonk-livsstil førte til at han døde bare 29 år gammel i 1953. Og mens Hank Williams ikke tok vare på seg selv, brydde heller ikke Nashville seg noe særlig om ham: Den nå legendariske artisten ble lenge sett på som en full hillbilly med gitar.

Honky tonk-musikken vokste fram blant oljearbeiderne i Texas som hadde en røff omgangsform og tilbrakte fritiden sin ved ølbuler og barer langs veien, lokalt omtalt som "honky tonks". Arbeiderne var en høylytt gjeng når de slappet av med en øl eller ti etter arbeidsdagen, og resultatet ble en mer aggressiv country som tok barlivet på alvor.

Råere musikk
Oppblomstringen av honky tonk-musikk har senere blitt beskrevet som epoken da countryen mistet uskylden sin. Mens pioneren Ernest Tubb var den første som sang til lyden av en elektrisk gitar, ble den unge Hank Williams trukket mot miljøet. Han skulle senere forfatte klassiske honky tonk-låter som "Your Cheatin’ Heart" og "I’m So Lonesome I Could Cry".

Alkoholikeren Hank Williams’ sanger var fulle av skyld og anger, og speilet hans eget turbulente ekteskap. Låtene hans er klassikere i sin sjanger, og femti år etter at han brått gikk bort nyttårsaften 1953, blir han fortsatt sett på som en av countrymusikkens største artister. Slik var det likevel ikke i tida før han døde: Det etablerte countrymiljøet i Nashville så på ham som for uansvarlig til å kunne opptre på Grand Ole Opry.

Polerte toner
Honky tonken overlevde så vidt da Elvis Presley revolusjonerte populærmusikken. Nashville tok utfordringen ved å lage en mer pop-vennlig country, som etter hvert ble kjent som "the Nashville sound". Produsentene Owen Bradley og Chet Atkins brukte studiomusikere, mens sangernes stemmer ble myket opp og koring ble lagt til. Resultatet ble countrylåter som lå langt unna den enkle og tradisjonelle musikken. Jim Reeves og Eddy Arnold hadde begge flørtet med honky tonk-musikken, men gjorde det stort som artister i den nye Nashville-stilen.

I andre del av serien møter vi artister som k.d. lang, Hank Williams III, Steve Earle, Hank Thompson, Kris Kristofferson, The Jordanaires, Ray Price, Brenda Lee, Bill Anderson, Eddy Arnold, Dwight Yoakam og Willie Nelson.

Om Howdy – countrymusikkens historie
I fire programmer tar denne britiske dokumentarserien seerne med på en reise gjennom countrymusikkens historie fra 1920 og frem til vår tid. Med på kartleggingen er noen av sjangerens største artister, produsenter, musikere og låtskrivere. Serien er produsert av programskaperne bak BBC-produksjonen "Singel og sang" som tidligere har gått på NRK.

I fjor var det femti år siden legenden Hank Williams gikk bort. Samtidig fikk countrymusikken sin renessanse, blant annet gjennom filmmusikken til Coen-brødrenes "Oh Brother, Where Art Thou?". Filmen gjenopplivet bluegrassmusikken for et nytt publikum.

- Nå er countrymusikk blitt noe av det kuleste du kan høre på, men fortsatt tror mange at det kun handler om line dance og store cowboyhatter, sier programskaper Michael Poole.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i fire deler (2003)
Originaltittel: Lost Highway – the story of country music
Kveldens episode: The Road to Nashville
Produsert av: BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 94 86 96/995 39 252LENKER
  • Les mer