Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. januar 2013 kl 20.55 Halvbroren

Dobbel dose Halvbroren


Endelig er det klart for «Halvbroren» - dramaserien basert på en roman av Lars Saabye Christensen. Allerede før første episode er blitt sendt her i Norge, er serien solgt til 13 land. Vi feirer premieren med å sende de to første episodene etter hverandre.

"Halvbroren" omfatter fire generasjoner i det 20.århundre, fortalt gjennom historien til Barnum Nilsen. Barnum vokser opp i etterkigstidens Oslo sammen med sin eldre halvbror Fred. De bor i et hjem dominert av tre generasjoner kvinner – moren Vera, hennes mor Boletta og familiens matriark, Den Gamle.

Barnum er sønn av klovnen og kremmeren Arnold, mens tause og hemmelighetsfulle Fred, som ble unnfanget i en voldtekt på Frigjøringsdagen,vet ikke hvem farens hans er. På skolen har Barnum få venner, og blir voktet av storebror Fred.

Da Fred en dag plutselig forsvinner, blir han en av de mange fraværende menn som preger familiehistorien. En vegg faller ut av livet til Barnum, og han blir besatt av å finne halvbroren sin igjen.

Solgt til 13 land
Sverige, Danmark, Island, Finland, Irland, Belgia, Nederland, Luxemburg, USA, Kroatia, Serbia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia er blant landene som allerede har sikret seg visningsretten. Blant de bekreftende landene står den amerikanske kanalen MHz Networks som når 4,9 millioner amerikanere.

Serien er regissert av Per-Olav Sørensen, manus er skrevet av Mette M. Bølstad og den er produsert av Olav Øen.

Episode 1:
Det er frigjøringsdagen, og de tre kvinnene i Kirkeveien, Vera, Boletta og Den gamle gjør seg klare for å feire freden. Vera går på tørkeloftet for å hente finkjolene. Ni måneder senere blir Fred født i en taxi. Det har gått 43 år når Barnum og Vivian er tilbake på loftet for å finne møbler til deres nye leilighet. Der finner Barnum morens gamle kamera som fremdeles er intakt. På filmen finner de et bilde av halvbroren Fred, som forsvant for 22 år siden. Han har vært tilbake, men hvorfor?

Episode 2:
Kremmeren og klovnen Arnold flytter inn hos kvinnene, og etter noen år får han og Vera sønnen Barnum. Presten i Oslo vil ikke døpe Barnum, så den lille familien reiser tilbake til Røst, som Arnold forlot som ung gutt. Voksne Barnum forsetter å lete etter den forvunne halvbroren Fred og oppsøker tidligere arenaer, deriblant Aftenposten-journalisten som skrev om Fred som ung bokser, for å finne svar.

Hvem spiller hvem i Halvbroren:
Barnum (Nicolai Cleve Broch): Fortelleren. Vera og Arnolds sønn. Freds halvbror.

Fred (Frank Kjosås): Ordblind bokser. Barnums eldre halvbror, unnfanget på tørkeloftet, født i en drosje.

Vivian (Agnes Kittelsen): Barnums kjæreste og Peders venn. Født i en ulykke.

Den Gamle (Ghita Nørby): Stumfilmstjerne. Bolettas mor. Venter på at Wilhelm, Bolettas far,
skal vende tilbake fra Grønland.

Boletta (Marianne Nielsen): Veras mor, Den Gamles datter. Far savnet. Boletta forsørger
familien og drukner sorgene på Nordpolen.

Vera (Mariann Hole): Barnum og Freds mor. Bolettas datter. Far ukjent. Fortellingen begynner da Vera blir voldtatt på tørkeloftet på frigjøringsdagen.

Arnold (Jon Øigarden): Klovn og kremmer. Barnums far. Veras mann. Han lever på randen av løgnen.

Peder (Ola G.Furuseth): Vivian og Barnums venn. Lang og tynn. Optimist og investor.

Unge Barnum spilles av Oskar Sandven Lundevold, unge Vivian av Vibeke Bugge og unge Peder av Henrik Holm.

Norsk dramaserie i åtte deler
Produsert av Monster for NRK
Manus: Mette M.Bølstad
Regissør: Per-Olav Sørensen
Produsent: Olav Øen og Håkon Briseid
Med: Nicolai Cleve Broch (Barnum), Frank Kjosås (Fred), Ghita Nørby (Den Gamle), Agnes Kittelsen (Vivian), Mariann Hole (Vera), Marianne Nielsen (Boletta), Ola G.Furuseth (Peder), Oskar Sandven Lundevold (unge Barnum), Vibeke Bugge (unge Vivian), Henrik Holm (unge Peder) m.fl.
Presseansvarlig: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900