Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. juli 2005 kl 19.30 Grønn glede

Roser for alle pengene!

Roser er vakre, men også krevende. (Foto: Anne Ognedal, NRK)
Roser er vakre, men også krevende. (Foto: Anne Ognedal, NRK)
Det vakreste av det vakre, vil mange mene, om roser i hagen. I dette programmet er det bare roser som står i hodet på Dag Arneson og Mette Stensholt Schau. Det blir roser både fra Molde og fra Horten som også har forsøkt å kalle seg rosenes by.

I Molde var rosene lenge i forfall i byen. Nå har politikerne bestemt at det skal brukes millioner av kroner på å redde byens rykte. Og roser er virkelig populært hos moldenserne. Helt fra barnehagen blir de opplært til å behandle de vakre blomstene.

Grønn glede har også besøkt en virkelig entusiast i Horten. Han var ivrig idrettsmann helt til et kne sviktet ham. Da kjøpte han tre roser. De tre er blitt til hundrevis, og nå er det stort sett bare roser i hele hagen. Til og med plenen har måttet vike for skjønnhetene i alle farger og størrelser.

Det skal ikke stikkes under en stol at roser også er krevende. De er utsatt for skadedyr, sopp og sykdom. Med enkle råvarer som melk, såpe og olje fra kjøkkenskapene gir gartner Dag tips om hvordan du kan gjøre dem mer motstandsdyktige. Men det er viktig å begynne å behandle dem før de blir syke. Forebyggende arbeid i rosehagen altså.

Ukens urt er solhatt. Du kan dyrke den selv, og hvis du ikke tror at den har helbredende virkning mot forkjølelse, ja, så er den jo pen…

Om serien
For fjerde år på rad er programleder Mette Stensholt Schau og gartner Dag Arneson klare med nye grønne gleder – og forhåpentligvis fortsatt grønne fingre. Denne gangen blir det også en serie om urter, og NRKs distriktskontorer bidrar med innslag i hvert program.

På nettsiden www.nrk.no/hage blir det fortløpende lagt ut bilder, lyd og klipp fra tv. Fra sidene er det også mulig å spørre fagpersoner om hjelp.

Egenprodusert hageserie fra Ut i naturen-redaksjonen, Program riks, Hordaland
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Prosjektleder: Jan Ingar Hansen, tlf: 97 51 06 32
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78