Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. desember 2005 kl 19.55 Store norske: Fridtjof Nansen

Myteomspunnet nasjonalhelt

Fridtjof Nansen er en av kandidatene til århundrets nordmann. (Fotograf : Ill.: Odd Nansen)
Fridtjof Nansen er en av kandidatene til århundrets nordmann. (Fotograf : Ill.: Odd Nansen)
- Fridtjof Nansen var den første virkelige mannen i mitt liv, sier Nina Witoszek. Hun har alltid næret en stor beundring for mannen hun mener var Norges første virkelige kjendis. I kveld tar hun til orde for at nettopp Nansen blir kåret til "Århundrets nordmann".

Kulturhistoriker og forfatter Nina Witoszek mener Nansen i sitt liv levde etter fire viktige bud: Du skal tenke at du er noe, du skal være nysgjerrig, du skal alltid stå frem, og: Du skal gjøre det umulige. Slik mener Witoszek at Nansen var - og fortsatt er - et forbilde og en inspirasjonskilde for mange mennesker i hele verden.

- Det vanskelige er det som kan gjøres med en gang, det umulige er det som krever litt mer tid, sier Witoszek om Nansen og beskriver ham som en datidens kombinasjon av James Bond, Dalai Lama og John Wayne.

Allsidige Nansen
Fridjof Nansen var på en og samme tid frihetsforkjemper, menneskevenn, universalbegavelse og dristig utforsker. Han ble født i Oslo i 1861 og arbeidet som naturforsker, filantrop og diplomat. I tillegg sto han for en enorm humanitær innsats for sultrammede. Han gjennomførte også flere oppsiktsvekkende ekspedisjoner, både på ski og med båt.

For sin innsats for flyktninger, krigsfanger og sultrammede fikk Nansen også Nobels fredspris i 1922. Hans uttalte mål var å sivilisere verden etter den barbariske 1. verdenskrig, og han mente nestekjærlighet var den eneste mulige realpolitikk.

I sine innslag vil Linda Eide undersøke hva Nansens ekspedisjoner på ski har gjort med oss som skinasjon. I tillegg besøker hun en mann som kan fortelle om et sterkt møte med en tidligere flyktning fra Ukraina.

Nina Witoszek er forkjemper for Fridtjof Nansen
- Fridtjof Nansen var et universalgeni som kombinerte det ytterste Norge har å by på, natur og fred, mener kulturhistorikeren og forfatteren Nina Witoszek. Allerede som ung jente i Polen var hun fascinert av den norske oppdageren, vitenskapsmannen og ikke minst humanisten Fridtjof Nansen. Nina Witoszek er nylig kåret til en av de fremste intellektuelle her i landet og nå vil hun at Nansen skal bli århundrets nordmann.

Om serien
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi på kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: sn til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: www.nrk.no/storenorske

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
Les mer: www.nrk.no/storenorske/


LENKER
  • www.nrk.no/storenorske/