Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. juni 2009 kl 20.25 Landeplage: Dum og deilig

Hitlåter som fortsatt lever

Ravi debuterte som programleder i serien Landeplage. (Foto: Dinamo Story)
Ravi debuterte som programleder i serien Landeplage. (Foto: Dinamo Story)
Hva er det som gjør at en låt nekter å dø og blir stående på musikkhimmelen? Åtte mandager fremover i sommer får vi et gjensyn med programleder Ravi og låter som fortsatt får oss til å synge med. Først ut er Knutsen & Ludvigsens "Dum og deilig".

Hvert år blir utallige låter skrevet, men de fleste dør uten videre oppmerksomhet. Noen blir en hit når de kommer, for så å tone sakte ut.

Men innimellom dukker det opp hitlåter som forblir hiter, og som nye generasjoner tar til seg som sine egne. De blir landeplager.

Ravi presenterer åtte landeplager
Ravi debuterte som programleder i denne serien som første gang ble sendt i 2007. Serien tar for seg åtte landeplager.

I tillegg til Knutsen & Ludvigsens "Dum og deilig" ser han på D.D.E.s "Det går likar no", a-ha’s "Take on Me", Åge Aleksandersens "Lys og varme", Gry Jannicke Jarlums "Svake mennesker", DumDum Boys’ "Splitter pine", The Kids’ "Forelska i lærer’n" og deLillos’ "Neste sommer".

"Dum og deilig"
I 1983 ga Knutsen & Ludvigsen ut albumet "Juba Juba" med landeplagen "Dum og deilig". Den selger fortsatt i 10 000 eksemplarer hvert år, og ser ikke ut til å ville dø. Hvorfor? Er det fordi teksten er så bra, at melodien er så fengende, har det noe å gjøre med tiden da låta kom ut, eller at Knutsen & Ludvigsen har så sterk appell?

Ravi tar opp en leken jakt for å finne ut hvorfor nettopp "Dum og deilig" er blitt stående.
For å finne svar oppsøker han blant andre Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen (alias Knutsen & Ludvigsen), forfatter Gro Dahle, musikkviter Jon-Roar Bjørkvold, spellemann Stian Carstensen, komponist og pianist Wolfgang Plagge og artist Sondre Lerche.

Om Ravi
Ivar Chr. Johansen startet sin musikalske karriere i Jaga Jazzist, og har spilt med blant andre Briskeby, St. Thomas og The Jessica Fletchers.

I 2003 ble han for første gang frontfigur og vokalist med aliaset Ravi - i samarbeid med Folk & Røvere og DJ Løv. De siste årene har Ravi gjort seg bemerket på musikklistene med låter som "Utadæsjælåplevelse", "Dødssøt", "Venn" (for Tsunami-ofre), "E-ore", "Tsjeriåu" (med The Monroes), "Ås to i Osjlo" og "Neste Såmr" (med Lars Lillo-Stenberg).

Ravi har også laget musikk for Stortingets Minitinget, Gyldendal Norsk Forlags barneskoleopplæring og Resirks reklamekampanje for resirkulering, det siste sammen med Odd Børretzen.

Ivar Chr. Johansen tok i 2007 en bachelorgrad ved Institutt for Musikkvitenskap i Oslo, samtidig som han debuterte som programleder på NRK.

Norsk underholdningsdokumentar-serie i åtte deler (2006)
Produsert for NRK av Dinamo Story
Programleder: Ravi
Regi og manus: Nils-Peder Sand
Produsent: Ingar Kristiansen
Prosjektleder NRK: Ales Ree
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900