Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. oktober 2001 kl 22.00 Livskraft: Se dem i øynene

Russiske hiv-skjebner

Jurij er pleier ved et russisk senter for hiv-smittede og aidssyke barn. Han bruker alltid klovnedrakt for å oppmuntre barna. (Foto: Hege Løvstad, NRK)
Jurij er pleier ved et russisk senter for hiv-smittede og aidssyke barn. Han bruker alltid klovnedrakt for å oppmuntre barna. (Foto: Hege Løvstad, NRK)
Russland er et av landene som vil motta midler til hiv/aidsprosjekter fra Kirkens Nødhjelp gjennom TV-aksjonen ”Livskraft”. I løpet av første halvdel av 2001 er antallet registrerte hiv-smittede i vårt naboland fordoblet. I kveldens dokumentar møter vi noen av skjebnene bak de alarmerende tallene.

Hege Løvstad ved NRK Troms har vært i Russland og gir oss et innblikk i livet til mennesker som er smittet av hiv-viruset. Blant annet har hun besøkt et infeksjonssykehus i St. Petersburg med en egen avdeling for hiv-positive og aidssyke barn. De fleste av dem ble smittet i mors liv og etterlatt av foreldrene etter fødselen.

- De er i tankene mine nesten hele tiden. Mange av dem kommer ikke til å bli seks år engang, forteller unge Jurij, som jobber ved avdelingen. Han bruker klovnedrakt i stedet for sykehusuniform for å muntre opp barna. Han vet at de vil få et kort liv, og gjør det han kan for å gi dem kjærlighet og omsorg.

Avdelingen har plass 28 barn, men ventelisten er enorm. Nå vil avdelingen motta innsamlede midler fra TV-aksjonen.

Smittet av uren sprøyte
Karina (21)ble hiv-smittet av en uren sprøyte. (Foto: Hege Løvstad, NRK)
Karina (21)ble hiv-smittet av en uren sprøyte. (Foto: Hege Løvstad, NRK)
21 år gamle Karina hadde tatt handelsskolen og gikk på et modellkurs da livet hennes begynte å skli ut. Det startet med ecstasy og kokain, før hun begynte å sette skudd. Hun brukte intetanende en uren sprøyte av en bekjent som visste at han var smittet.

I filmen forteller Karina sin historie, og vi følger hennes kamp for å få plass på et rehabiliteringssenter for narkomane. Immunsystemet hennes er delvis ødelagt, og legen har fortalt henne at dersom hun ikke slutter å bruke stoff, vil hun ikke leve lenge.

Straffbart samliv
Den 38 år gamle småbarnsmoren Natasja var høygravid da hun fikk vite at hun var hiv-smittet. Verken ektemannen eller barna på to og fem år er smittet. Ifølge russisk lovgivning er det straffbart å utsette andre for smittefare, og Natasja risikerer flere års fengsel fordi hun lever sammen med en frisk mann.

En som har opplevd å sitte i fengsel, er Nikolaj som ble dømt til frihetsberøvelse fordi han er hiv-smittet og homofil. I fire år satt han i enecelle ved siden av menn som var dømt til døden. I 1996 dannet han Foreningen for hiv-smittede og aidssyke, en frivillig organisasjon som forsøker å hjelpe mennesker til å leve med sykdommen. Han forteller at uvitenheten om sykdommen er enorm.

- Dersom man går ut på gata og spør folk, er det mulig at én av fem kan fortelle hva hiv er. De andre vet det ikke, sier han.

Skjult problem
Lenge var hiv og aids et skjult problem i det tidligere Sovjetunionen. I dag er Russland et av landene i verden som har størst prosentvis økning i antall smittede. Kirkens Nødhjelp startet opp arbeidet med hiv- og aidsprosjekter i Russland, Hviterussland og Ukraina tidligere i år.

I den nordvestlige delen av Russland er antallet hiv-smittede mer enn seksdoblet det siste året. Mørketallene er store, og ifølge Verdens helseorganisasjon WHO kan antall smittede i landet være ti ganger så høyt som det helsemyndighetene opererer med.

Selv om smitte gjennom seksuell kontakt er økende også i Russland, er det bruk av urene sprøyter blant narkomane som er den viktigste årsaken til overføring av smitte. Mange er redde for å la seg teste fordi det å bli registrert som narkoman medfører tap av sosiale rettigheter.

Blir også sendt lørdag.

Om ”Livskraft”
TV-aksjonen 21. oktober går til Kirkens Nødhjelps hiv- og aidsprosjekter i 34 land i Europa, Asia, Afrika og Latin-Amerika. Kirkens Nødhjelp har fått TV-aksjonen fordi hiv/aids er en global utviklingskatastrofe som utgjør en av de alvorligste trusler mot menneskeheten i det nye årtusen. Hardest rammet er de fattigste samfunnene, kvinner og barn.

Kirkens Nødhjelp har jobbet med hiv/aids siden slutten av 1980-årene. Sammen med lokale partnere over hele verden jobber organisasjonen for å hindre spredning, for å bedre vilkårene til de etterlatte, og for å gi de smittede et verdig liv.

Kjernen i arbeidet er å mobilisere lokale organisasjoner, institusjoner og ikke minst de hiv-smittede selv til felles innsats.

En ukuelig livskraft og mot til å trosse fordommer kjennetegner menneskene og de lokale organisasjonene som jobber med hiv/aids. Det er grunnen til at årets TV-aksjon har fått navnet ”Livskraft”.

Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Hege Løvstad
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299

Bilder
1. Jurij er pleier ved et russisk senter for hiv-smittede og aidssyke barn. Han bruker alltid klovnedrakt for å oppmuntre barna. (Foto: Hege Løvstad, NRK)

2. Karina (21) ble hiv-smittet av en uren sprøyte. Nå håper hun på plass ved et rehabiliteringssenter for narkomane. (Foto: Hege Løvstad, NRK)


LENKER
  • NRK TV-aksjonen 
  • Kirkens Nødhjelp/Livskraft 
  • TV-sendingen 21. oktober