Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. mars 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Iskunst, video og krimforfatter

I ”Safari” i kveld får vi et innslag om ”Isbruksveka” i Oslo, hvor enkelte stadig ser nye muligheter i is som materiale. Det blir også et møte med den finske videokunstneren Eija-Liisa Ahtila i Helsingfors, og en tur til Venezia for å møte krimforfatteren Donna Leon.

Is er ikke nødvendigvis omtalt med positiv undertekst her i landet, men Peder Istad er av en annen oppfatning. – Det er ufarlig, det smelter og det gir rom for improvisasjon, sier han. Peder er skulptør og billedkunstner og Anna Widén, hans kjæreste, er videokunstner. Det er disse to som står som arrangører av den årlige ”Isbruksveka”.

Istad er den ene halvparten av ”Minus”, Espen Voll er andre halvdel. ”Minus” har holdt på i ti år, og de deltar i konkurranser og jobber på oppdrag. I forbindelse med ”Isbruksveka” har Espen , som for tiden er travelt opptatt med møbeldesign i gruppen ”Norwaysays”, vært en god støtte.

”Isbruksveka” kom til etter at Peder så for seg et gigant-is-prosjekt på Heggelivann i Nordmarka i Oslo i 1999. Han forhørte seg med venner og bekjente om de ville hjelpe til. Etter hvert kom det fram at de heller ville jobbe med egne ting – men gjerne på Heggelivann.

Ahtilas videokunst
Eija-Liisa Ahtilas kortfilmer er blitt vist på over 40 internasjonale filmfestivaler og på flere tv-kanaler. ”Safari” har møtt videokunstneren i Helsingfors, der hun for tiden stiller ut på samtidsmuseet Kiasma. Etter Kiasma skal den største delen av utstillingen videre til Tate Modern i London, men enkelte av arbeidene vises også på utstillingen Video Works i Kunstnernes Hus i Oslo.

Ahtilas kunst, som like gjerne vises på kino og fjernsyn som i det mer tradisjonelle gallerirommet, tar opp temaer om menneskelige forhold, blant annet om familie, kjønnsroller og kjærestepar. Filmene er bygget opp ved hjelp av egne erfaringer og observasjoner. Eija-Liisa Ahtilas verker er ofte blitt kalt ”menneskelige dramaer”, og kommer til uttrykk i en blanding av dokumentarfilm og fiksjon. Hun behandler individets identitet og følelser samt menneskelige relasjoner og hverdagslig kommunikasjon.

Krim i Venezia
Den amerikanske forfatteren Donna Leon gjør suksess med krimbøker fra Venezia, men nekter italiensk oversettelse. ”Safari”s Arild Jonsjord har møtt Donna Leon i Venezia, hvor hun har bodd i 20 år. Hun dikter opp krimhistorier i det som i virkeligheten er en av Europas tryggeste byer. Donna Leons tredje roman kommer på norsk nå til påske.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83