Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. september 1999 kl 23.00 Best i verden

Best i verden (ttv)


NRK2 torsdag 16. september kl 23.00
Best i verden (1:9)

Nordisk fokus på familien

Suksesserien \"Best i verden\" fortsetter i høst med ni nye programmer, som setter et skjevt søkelys på de nordiske landenes sosialdemokratier. I Norge, Sverige og Danmark er det godt å leve, sies det, men alt er kanskje ikke like greit? Tema i kveld er \"Familien\".
Fra Norge møter vi samboerne Lise (21) og Hanne Marit (22). - Klart vi skal ha barn. For oss har det alltid vært naturlig å føde barn, fastslår det lesbiske paret.
Når folk ikke vil at homofile skal få barn, så er de vel redde for at barnet ikke skal få en mannlig rollemodell. Men da glemmer man at barnet har flere enn foreldrene rundt seg.
I Norge er det ca. 20.000 barn med homofile foreldre. Noen er fra tidligere heterofile forhold, noen er blitt gjennom sædonasjon og andre igjen har både en homofil far og en lesbisk mor.
Lise og Hanne Marit har ikke bestemt seg for hvordan de vil lage bana sine. Kjæresteparets dilemma er nå om de skal velge en kjent eller ukjent far til barna sine.

Unge foreldre
Martin (22) og Emilie (19) fra Sverige ble foreldre uten at det var planlagt. Da var Emilie 17 år og Martin 20. Det var felle musikkintereser som førte dem sammen. Et år sendere pryder Kiss-effektene veggene i leiligheten i skånske Osby, der de bor sammen med tvillingdøtrene sine.
- Jeg har alltid likt Kiss og tror faktisk at vi hørte på gruppa da barna ble laget, forteller Emilie. Det var imidlertid ingen selvfølge at Emilie skulle velge å beholde barna sine. I Osby er den sosiale kontrollen stor og den gjengse oppfatningen var at Emilie og Martin var for unge til å bli foreldre. Det at de kler seg som hardrockere med piercinger og tatoveringer gjør det ikke lettere. Men til tross for alle fordommene, har Emilie og Martin lykkes i å holde familien sammen.
Det finnes bare et problem - Emilie kommer ikke helt overens med svigemor!

Familien i høysetet
- Familien betyr alt, fastslår Dennis (20) som har seks søsken. Siden han var 14 år har han jobbet dag og natt i farens bakeri. I motsetning til broren Jimmy, er han lei av duften av nybakte boller. Vi følger Dennis og Viborgveiens Bakeri sitt helt unike bedriftsfotballag når de spiller for gull i den lokale turneringen. Her går firma, fotball og familie opp i en høyere enhet.

Om serien
\"Best i verden\" er et samarbeidsprosjekt mellom ungdomsredaksjonene i Danmark, Sverige, Finland og Norge. Grunntanken i programkonseptet er å se på likheter og ulikheter i ungdomskulturen i Norden.
Hvert av programmene har ett tema, som hver av redaksjonen skal belyse på sin spesifikke måte. Vi møter nordisk ungdom i deres hverdag. Gjennom dem får vi bekreftet eller avkreftet myter og fordommer vi har. Kanskje finner vi til og med noen nye å spinne videre på?

NRK2 torsdag kl 23.00

Bilder (Via Scanpix/Internett)
1) Samboerparet Lise Thorsrud (t.v.) og Hanne Marit Øiamo ønsker å få barn, men dilemmaet er om de skal velge en kjent eller ukjent far til barna sine. (Foto: Ellen Høvik).

2) Emilie Sjöstedt og Martin Kertesz med de ett år gamle tvillingene Nora og Isabella. (Foto: Jan Persson).

3) Familien betyr alt for Dennis Jakobsen, som vi møter i det første programmet i dokumentarserien \"Best i verden\". (Foto: Lars Ellegaard).

Dokumentarserie for ungdom i ni deler - nordisk samarbeidsprosjekt
Prosjektleder: Chris Amble, tlf. 23047354

Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

\0\0\0