Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. desember 1998 kl 21.40 Dokumentar: Dagbok fra Kisangani

Dokumentar: Dagbok fra Kisangani (t)

NRK1 torsdag 10. desember kl 21.40
Dokumentar: Dagbok fra Kisangani

Prisbelønt om hutu-skjebner
- Dokumentarfilmen fra Kisangani forandrer kanskje ikke verden, men den forandrer utvilsomt menneskene som ser den. De vil ikke bli de samme etterpå.
Det fastslår direktør for filmfestivalen Cinema du Réel, Suzette Glenadel, etter å ha sett den franske regissøren Hubert Saupers prisbelønte film om de \"bortkomne\" hutuene i Kisangani.
Det var i april 1997 at hjelpearbeidere fra FN fant 80.00 hutuflykninger langs et gjengrodd jernbanespor sør for Kisangani i Zaire. De er den siste rest av de mange hundre tusener som flyktet fra Rwanda etter blodbadet i 1994.

Elendig forfatning
Hutuene flyktet fra leire nær Kinsangani etter tre år med massive overgrep, forfølgelse og hungersnød. De var i en elendig forfatning da de ble funnet.
Mange ble tvunget av opprørsstyrkene til å flykte langt inn i den utilgjengelige jungelen, der vestlige hjelpeorganisasjoner normalt ikke har adgang. Vi følger FNs hjelpearbeidere inn i jungelen, der de gjør et tappert forsøk på å skaffe humanitær hjelp til de helt utarmede flyktningene.
Den internasjonale menneskerettighetserklæringen, som ble undertegnet for 50 år siden, kom som et resultat av den andre verdenskrigs grusomheter. Dokumentaren viser at verden fortsatt står maktesløs når det skjer overgrep mot forsvarsløse mennesker.
Saupers film har fått en rekke anerkjente internasjonale priser for beste dokumentar, blant annet fra Berlin-festivalen og Cinema du Réel.
Innledningen er ved Christian Borch.
NRK1 torsdag kl 21.40
Dokumentar : Dagbok fra Kisangani.
Den franske regissoren Hubert Sauper har laget en prisbelont dokumentar om de 80.000 hutuflyktningene som ble funnet langs et gjengrodd jernbanespor sor for Kisangani i Zaire i april 1997.
Fransk dokumentar
Regi: Hubert Sauper
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

\0\0\0