Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. februar 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Dansen på tarevollen

Fuglenes frodige rasteplass

Hver høst samler det seg store mengder fugl i Taravika på Karmøy. Her stopper kråka og et utall andre fuglearter. (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Hver høst samler det seg store mengder fugl i Taravika på Karmøy. Her stopper kråka og et utall andre fuglearter. (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Hver høst, i løpet av noen få travle uker, samler det seg store mengder fugl i en liten vik på vestsiden av Karmøy. Her danser de mellom bølger og vindkast, og plukker den maten de kan få med seg. Og måltidene serveres varme her, til alle døgnets tider.

Taravika på Karmøy er en bitteliten vik som du knapt legger merke når du går forbi. Men det er mer liv her enn de fleste aner, og det meste av det som foregår, skjer på grunn av taren.

Fotograf og karmøybu Ole Jakob Vorraa har dokumentert livet i Taravika gjennom en kort og hektisk høstsesong. Her stopper storspoven, sandloen og myrsnipen opp. Her kommer det måker, kråker og stær. Og det er på tarevollen de samler seg, for der fins det mat.

Lokalt økosystem
- I programmet "Dansen på tarevollen" viser vi hvordan gammel og råtnende tare spiller en helt avgjørende rolle i et lite og lokalt økosystem, sier programskaper i NRK, Svein Haaland. - Vind og bølger skyller taren på land. Solen setter i gang forråtnelsesprosessen, som gjør at makk og fluer trives. Insektene legger egg og larver, som igjen blir mat for fugl på vei sørover på høsttrekket.

Men det er ikke bare fuglene som nyter godt av taren, også plantene i området trives på grunn av all næringen taren legger igjen. Det er utrolig hvor mye liv som kan skapes rundt en slik tarevoll.

Halv fotballbane
Programskaperne har fulgt et dogme om å gjøre alle opptak innenfor et begrenset område.

- Området er på størrelse med en halv fotballbane. På denne måten håper vi å bidra til å understreke livsmangfoldet i det som tilsynelatende kan framstå som en helt ubetydelig og livløs liten vik på vestsiden av Karmøy, forteller Svein Haaland.

Det er de spesielle naturforholdene i og rundt Taravika som gjør denne vesle viken så interessant som rasteplass for fugler på vei sørover om høsten. Og når trekkfuglene samles i flokker, følger rovfuglene på.

Naturdokumentar fra NRK Hordaland
Programansvarlig: Svein Haaland
Foto: Ole Jakob Vorraa
Prosjektleder: Bjørg Langeland
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no