Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. august 2007 kl 20.10 Maur på krigsstien

Insektkrig

En soldatmaur på vei mot termittenes territorium.  (Foto: BBC)
En soldatmaur på vei mot termittenes territorium. (Foto: BBC)
I kveld får vi et nært innsyn i hvordan mauren går frem for å vinne territorium. Hovedfienden er termittene. De er fryktinngytende skapninger, særlig for en liten maur, men heldigvis ikke helt umulig å overvinne.

Mens mus, snegler, skorpioner og edderkopper er insekter med lav gruppemoral er ikke termitter like lette å erobre. De holder tett sammen og bruker det de har av midler for å bekjempe fienden. Armert med sine kjemiske "våpen" og fryktsomme kjever kan de knuse en maur sønder og sammen.

Likevel våger de flittige små å angripe det som kan virke som et umulig prosjekt, nemlig termittene og deres enorme forsvarsnett. Og som i enhver krig handler det ikke bare om angrepets frontlinje. Kommunikasjon er livsviktig; for hvordan vet mauren når han skal ta troppene fremover og når han skal holde dem tilbake?

I kveld får vi oppleve maur og termitter på en måte vi ikke har gjort før. De er nemlig ikke bare små kryp i skogen, men en hær av soldater, mektige dronninger og hardt arbeidende skapninger. Men hvem vinner over hvem?

Programmet er tidligere sendt 11. juni 2007 på NRK1.

Innkjøpt britisk dokumentar (2007)
Produsert av: BBC
Originaltittel: Ant Attack
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no