Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. mai 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Kvikksølvjentene

Livsfarlig arbeid

I dokumentaren "Kvikksølvjentene" viser Brennpunkt hvordan myndighetene har valgt å overse en arbeidsgruppe som arbeidet med svært giftige stoffer uten noen form for beskyttelse eller verneutstyr. Gerd Irene Lyse og Tordis Synnøve Stigen Klausen jobbet som tannlegeassistenter på 70-og 80-tallet, og ingen fortalte dem at det kunne være farlig.

De varmet daglig opp kvikksølv over spritflamme. Da Brennpunkt gjorde det samme, sprengte vi måleapparatet. Verdien var over 1000 mikrogram. Daglig tillatte dose å arbeide i over en åtte timers arbeidsdag i Norge er 50 mikrogram.

Diffuse skader
Kvikksølvdamp er svært giftig, og trenger gjennom i hjernen. Den skader nervesystemet, og gir diffuse skader som hukommelsessvikt, konsentrasjonsvansker, angst, depresjon, menstruasjonsforstyrrelser, humørsvingninger og skjelvinger.

Ble ikke trodd
Et lavt anslag sier at minst titusen kvinner jobbet som tannlegeassistenter fra 1960 til 1990. Tordis Synnøve Stigen Klausen har ført saken til topps i rettssystemet, men tapte i alle instanser. Både myndigheter og norske eksperter vitnet mot henne i retten, og sa at dosene kvikksølv var for lave.

Men i Brennpunkt i kveld kommer det frem at Arbeidstilsynet aldri har ført et skikkelig tilsyn, at helsedirektoratet ikke har advart godt nok og at forskerne har valgt å ikke tro dem, uten å undersøke nærmere. I stedet blir de stemplet som psykisk syke av primærlegene. Ingen har så langt fått noen form for yrkesskadeerstatning.

I kveldens Brennpunkt snakker imidlertid forskerne med en stemme. En del tannlegeassistenter var utsatt for svært høye doser kvikksølv, og må være skadet.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programansvarlige: Kjersti Knudssøn, tlf 95 20 29 61, og Synnøve Bakke, tlf 99 53 95 05
Redaktør: Vibeke Haug, tlf 91 85 69 57
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 86 96 / 995 39 252

Vises også i Nett-TV.

LENKER
  • Les mer