Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 lørdag 22. november 2008 kl 07.35 Under samme himmel

Lyrikeren Kolbein Falkeid

Dikteren Kolbein Falkeid hyller det modige hverdagsmennesket. Falkeid etterlyser flere historier om hverdagshelter i norske medier.

Hør: Under samme himmel 22.11.08

-De modige menneskene trer fram fra anonymiteten som skygger. Når de utfører sine gjerninger er de fylt med et mot som gir oss andre inspirasjon og kraft i hverdagen. Jeg tenker for eksempel på mennesker som slenger trosser over til havaristen med fare for sitt eget liv, eller folk som går inn i en brennende bygning for å redde mennesker.

Disse hverdagsheltene er som regel totalt ukjente personer, og etter den modige handlingen går de tilbake til anonymitetens verden, uten krav om anerkjennelse. Midt i det kommersielle kjendishysteriet skulle jeg ønske at mediene var flinkere til å trekke frem historier om hverdagsheltene. De modige menneskene er de største menneskene, sier Kolbein Falkeid.

I programmet "Under samme himmel" snakker Kolbein Falkeid også mye om undring .

– Jo mer jeg leser og lærer, jo mindre forstår jeg av livets mysterier. Et klokt menneske er et ydmykt menneske i møte med medmennesker og skaperverket, sier Kolbein Falkeid i "Under samme himmel". Samtidig vedgår dikteren at tenkning er en lidelse.

- Erik Bye sa til meg en gang at han kvidde seg for å gå bort til skrivebordet. Det var som en forbannelse å sette seg ned å tenke. Jeg kan også kjenne meg igjen i dette. Samtidig er det menneskets plikt å tenke, selv om jeg noen ganger lurer på om kunnskap fører fram i det hele tatt, sier Kolbein Falkeid i programmet "Under samme himmel".

I Ord for dagen møter vi Levi Henriksen fra Kongsvinger.


LENKER
  • Under samme himmel 22.11.08