Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. januar 2000 kl 22.25 Rocky - oljepioneren

Rocky oljepioneren (ttv)


NRK1 søndag 2. januar kl 22.25
Rocky - oljepioneren

Unikt dokument fra norsk oljehistorie

Da Rolf \"Rocky\" Øverland satte sine bein på en oljeplattform for første gang, var det et lite steg for en mann, men et stort steg for Norge - inn i oljealderen. I perioden 1966 - 1971 gjorde han en rekke smalfilmopptak på den første oljeplattformen i Nordsjøen, \"Ocean Traveller\". Dokumentaren viser de unike opptakene fra pionertiden i norsk oljehistorie.
Det eksisterte et generelt film- og fotoforbud på plattformene, men Rockys smalfilmkamera var det ingen som brydde seg om. Rockys private super 8-pptak er et unikt dokument fra en avgjørende periode i nyere norsk historie. Opptakene er nå satt sammen med Øverlands kommentarer til en halvtimes dokumentarfilm, kalt \"Rocky - oljepioneren\".
Rocky er personifiseringen av hele det norske oljeeventyret. Han startet i en tid da oljeindustrien fremdeles var preget av en usikker Klondyke-stemning, og har fulgt med helt frem til dagens velregulerte, men likevel turbulente virksomhet. Historien om Rocky er historien om Norge.
Gjennom Rockys opptak og kommentarer får vi være med inn i hverdagen på plattformen og livet blant en sammensveiset vennegjeng. Vi får være med på den hasardiøse første tiden i Nordsjøen, da plattformene ikke var stort annet enn flytebrygger med boretårn, og mannskapet unge, vågale menn med eventyrlyst.
- Jeg hadde ingen anelse om hva dette skulle ende opp med når jeg startet ombord på riggen. At det å ligge å røre ute i svarte Nordsjøen skulle føre til den velstanden vi har i dag, slo meg aldri en tanke. Det var jo bare en liten kork ute i havet der. Vi drev jo rundt til alle tider, mistet anker og hadde ingen aning om hva dette skulle ende opp med, sier Rolf \"Rocky\" Øverland.

NRK1 søndag kl 22.25

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Rolf \"Rocky\" Øverland tok det første steget inn i oljealderen.
Mannskapet på Norges første oljeplattform i Nordjøen, \"Ocean Traveller\".

Regi: Halvard Haldorsen og Hanne Myren
Pressekontakt i Fakta /Innkjøp/Gunilla Gaarder, tlf 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123