Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. juli 2000 kl 22.00 Kulturby 2000 - møteplass Bergen

Kulturby 2000 - møteplass Bergen (ttv)


NRK1 tirsdag 4. juli kl 22.00
Kulturby 2000 - møteplass Bergen (1:8) Premiere!

Bergen - en kulturell møteplass

- Helt siden Bergen by ble etablert, har den vært en møteplass mellom folk og kulturer. Dette er fortsatt en tradisjon for byen, og grunnen til at den har vokst fram til å bli det den er i dag, mener regissør Anne Magnussen fra NRK Hordaland. Hun har stått for regien av programmet \"Møteplass Bergen\" som er det første i en serie på åtte om de europeiske kulturbyene.

Eurovisjonen (EBU) har vært primus motor for produksjonen av denne tv-serien som én for én skulle ta for seg de ni europeiske kulturbyene. Alle unntatt Reykjavik sa ja til å bidra, og i kveld åpner vi med vår egen kulturby, Bergen. Til sammen blir det altså åtte programmer som har ett fellestrekk: én eller flere unge presenterer byen sin med alt det spennende som finnes der.

- EBU ville at programmene skulle ha en ung målgruppe, og da var det naturlig å la unge mennesker slippe til, sier Magnussen, som tidligere i år fikk tildelt SKUP-diplom for filmen \"Tilgivelsens pris\"
- Vi har tatt utgangspunkt i Bergens historie i vår presentasjon av byen for resten av Europa, og ungdommene klarer fint å veve sammen det historiske med sine egne interesser, fortsetter Magnussen.

Tre ungdommer
I Bergen møter vi Nina Askeland (21), Mwamini Ali (18) og Calix Black N?Diaye (18), alle bergensere, men med forskjellig bakgrunn. En ting har de imidlertid felles; de elsker byen sin og stortrives der.

Nina er fjerdegenerasjons steinarbeider og gartner. Blant annet er Bryggen i Bergen bygget nettopp på mose og stein, og Nina synes det er flott å tenke på at familien hennes så sterkt har vært med på å prege Bergen.

Calix er skoleelev og basketspiller på landets beste basketlag, Ulriken Eagles. Hans far er senegaleser og hans mor fra Færøyene, men i følge historien kom hennes forfedre opprinnelig fra Bergen. - Det var naturlig for oss å bosette oss her. Det har kanskje noe med røttene å gjøre, smiler Calix. På fritida jobber han som baskettrener. Han tror han på denne måten kan hjelpe til med å holde ungene vekk fra gata.

Mwamini er skoleelev og danser, og kom til Bergen fra Tanzania som 4-åring. - Bergen er flott fordi det finnes flere kulturer her. Jeg oppdager til stadighet mennesker jeg kan identifisere meg med. Derfor føler jeg meg aldri alene, sier Mwamini.

Nysgjerrige på resten av verden
I tillegg til de tre ungdommene møter vi vegetasjonshistoriker Knut Krzywinski, som tar oss med på en reise i byens historie. - Bergensere har alltid hatt ansiktet vendt ut mot verden, samtidig som bena har vært godt plantet i hjembyen. Slik håper jeg bergenserne vil fortsette å være, sier han.

Både Mwamini, Calix og Nina ønsker å oppleve mer av verden, men de holder fast på at de til slutt nok vil vende tilbake til hjembyen. Dermed følger de en ekte bergensers tradisjon.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Bilde
1. Nina Askeland er ekte bergenser.
2. Calix Black N?Diaye er halvt færøysk, og halvt senegaleser.
3. Mwamini Ali er fra Tanzania.
4. Nina, Calix og Mwamini presenterer Bergen på sin måte.
5. Knut Krzywinski er vegetasjonshistoriker og tar ungdommene med på en historisk båtreise. (Alle foto: NRK)

En produksjon fra NRK Hordaland
Regi: Anne Magnussen
Pressekontakt Fjernsynets Informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18.