Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. januar 2003 kl 18.00 Gnottene

Barnas nye venner

Nå kommer Gnottene! F.v.Tander (lys blå), Kaisa (lilla), Sampler (blå) og Stella (rød). (Foto: Espen Røst
Nå kommer Gnottene! F.v.Tander (lys blå), Kaisa (lilla), Sampler (blå) og Stella (rød). (Foto: Espen Røst
Nå kommer Gnottene! De er lodne, søte små drager som bor i en hule under jorda. Hver søndag skal de underholde de minste med musikk, dans og morsomme påfunn.

Gnottebarna heter Stella, Tander, Sampler og Kaisa. De bor i en hule, og her må de være helt til de blir voksne. De er veldig redde for mennesker og sollys – for sola gjør slik at pelsen deres visner.

Hver av Gnottene har sin særegne personlighet. En er sjenert, en samler på lyder og masse annet rart, en er en drømmer og minstemann er familiens sjarmtroll.

Trygt og godt i grotten
I hulen har Gnottene det fint. Her holder de kontakten med resten av gnotteverdenen gjennom blant annet Gnotteposten. Gnottebarna sender også et brev hver måned – gnulebrevet - der de forteller hvordan de har det i grotten sin. Det er selvfølgelig skrevet på det særegne gnottespråket! På dette språket betyr for eksempel ”gnul” ”hei”, og ”gnottastisk” betyr ”fantastisk”.

Trim for alle
Hver morgen har de små lodne dragene ”gnottastikk” til heftig musikk. Her tøyes og bøyes det til den store gullmedalje. Sampler er den med samlemani, så han finner stadig nye lyder som han må ”samle” på og legge i lydboksen sin.

Gnottene er ikke helt alene i grotten sin - innimellom får vi høre fra Alff og Ralff, to gretne flaggermuser som kommenterer det som skjer i hulen. Lars Mjøen og Dennis Storhøi har stemmene.

Om produksjonen
Serien er produsert av Fabelaktiv – det samme selskapet som lager ”Kykelikokos” for NRK. De fikk oppdraget med å lage den nye serien i konkurranse med blant andre Nordisk Film Danmark. Serien vil også bli vist samtidig i både Norge, Sverige og Danmark. Dette er en av de største og mest omfattende produksjonene for barn som er gjort i Norden.

Stemmene til Gnottene tilhører noen av Norges mest kjente skuespillere, blant andre. Grethe Kausland, Brit Elisbeth Haagensli, Dennis Storhøi, Jannike Kruse og Lars Mjøen.
Figurene er over to meter høye, og inni draktene er det akrobater fra Kenneth Deans tropp. Gnottene hopper, spretter, synger og danser. Hver dag har de ”gnottastikk” til heftig popmusikk som sikkert får fart på ungene foran tv’n!

Draktene er designet av Johnny Carlsen, en lokal Hamar-kunstner, og produsert av EFFECTSTUDIO i Stockholm. De har også hentet inn eksperthjelp fra Jim Henson Productions.

Serien er rettet mot barn 4-8 år.

Dette er Gnottene
Kaisa (lilla)
Er eldst – hele 90 gnotteår. Noe som tilsvarer ca. 9 menneskeår. Hun er klok og er den naturlige lederen. Forteller om gnottenes historie. Stemmen tilhører Brit Elisabeth Haagensli

Stella (rød)
Er drømmeren av de fire gnottene. Tror på magi og har magisk styrke. Stella vil gjerne gjøre tilværelsen vakker. Stemmen tilhører Jannicke Kruse

Tander (hvit)
Lykkebarnet Tander er flink til å hoppe, men dårlig til å lande. Ser veldig opp til Kaisa og spør alltid ”Hvorfor det”? Stemmen tilhører Grethe Kausland

Sampler (blå)
Han er den som har alle svarene. Samler på viten, lyder og systemer. Sampler vil gjerne finne ut hvordan ting henger sammen. Stemmen tilhører Aksel Hennie

Alff og Ralff
To mørkredde flaggermus som har flydd seg vill og havnet i grotten til gnottene. De kommenterer det som skjer i hulen. Stemmene tilhører Lars Mjøen og Dennis Storhøi.

Wow
(Kommer inn i andre episode) Kjæledyret til gnottene, en rampete utforutsigbar, gul dott som kan sprette, hoppe og fly av gårde.

Første episode
En etter en våkner Gottene og begynner å sysle med sine ting. Stella og Tander oppdager vann i hulen, mens Sampler tar opp lyder. Så er det tid for ”gnottastikk”, dagens morgengymnastikk. Kaisa starter ”gnotten er råtten”-leken som de alle har mye moro med en stund. Plutselig så ser Stella en flytende stein i vannet, og alle gnottene løper til for å se. Sampler finner en bok om steiner og vil studere denne rare steinen som Stella mener bestemt er magisk.


Barne-TV-serie
Produsent: Nordmagi a/s, nordmagi@nordmagi.com
Produksjon: Fabelaktiv as, Executive Producer Bjarte Ytre-Arne, bjarte.ytre-arne@fabelaktiv.no, 62 53 58 19
Instruktør/kunstnerisk leder: Kenneth Dean
Medvirkende (stemmer): Brit Elisabeth Haagensli, Grethe Kausland, Jannicke Kruse, Aksel Hennie, Lars Mjøen, Dennis Storhøi.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41/909 55 364, evt. Nordmagi ved Karoline Høver Lunde, tlf. 23 04 27 48,