Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. mars 2006 kl 21.30 Stolthet og fordom

Slikker sårene


Mr Darcy er sint og dypt såret etter å ha bli avvist på det mest brutale av Elizabeth Bennet. Ikke alle beskyldningene hun slengte mot ham var berettiget, og han bestemmer seg for å forsvare seg.

Han drar hjem og sitter hele natten og forfatter en forsvarstale der han åpent og ærlig forteller om sitt forhold til George Wickham og sin innblanding i kjærlighetsforholdet til Mr Bingley og Jane Bennet. Han drar så ut i morgentimene og gir seg til å vente på Lizzie som går sin sedvanlige tur på den tiden.

Lizzie blir rystet over innholdet i talen. Hun leser at Wickham mottok 5000 pund fra Darcy som skulle være penger til prestestudier. Pengene ønsket han heller å bruke på piker, vin og sang – ikke til en geistlig karriere. Senere prøvde å Wickham å lure seg til familieformuen ved å stikke av med Georgiana, Mr Darcys 15 år gamle søster.

Uventet møte
Sommeren står for døren, og Lizzie blir invitert til å dra på tur i distriktet Derbyshire med sin tante og onkel. Mens de er der, bestemmer de seg på impuls å besøke Pemberley, Mr Darcys herskapelige bolig.

Lizzie går bare med på det etter at hun hører at Mr Darcy er i London. Men mens hun rusler rundt i det vakre parkanlegget, kommer en søkkvåt, rufsete og intetanende Mr Darcy gående…

Han har tatt seg en dukkert i innsjøen for å prøve å kjøle ned de hete følelsene han fortsatt nærer for unge Miss Bennet. Det blir et veldig følelsesladet møte.

Om serien
"Stolthet og fordom" handler om familien Bennet som har fem døtre. Den overambisiøse Mrs Bennet har kun ett mål for øye: Nemlig å få sine døtre godt gift til nær sagt enhver pris. Mr Bennet er en fåmælt mann som sparer pusten til de helt viktige uttalelsene. Han syns stort sett både konen og døtrene er noen fjollete, men sjarmerende fjols, bortsett fra hans øyesten, Elizabeth. Familien har ikke en stor formue å leve av, så det er ytterst viktig at døtrene gifter seg til penger slik at de får beholde Longbourn House.

Historien er et humoristisk og romantisk tidsbilde fra begynnelsen av 1800-tallets England.

Colin Firth i rollen som den mørke, mystiske Mr. Darcy får mye av æren for seriens eventyrlige suksess da den først ble vist i England i 1995. NRK sendte serien i 1996. Serien er BBCs største dramasuksess gjennom tidene. 11 millioner briter fulgte spent med på den siste episoden.Britisk dramaserie 1995
Produsent: BBC
Manus: Andrew Davis
Regi: Simon Langton
Med: Colin Firth (Mr. Darcy), Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet), Julia Sawalha (Lydia Bennet), Crispin Bonham-Carter (Mr Bingley), Susannah Harker (Jane Bennet), Adrian Lukis (Mr. Wickham), Alison Steadman (Mrs. Bennet), David Bamber (Mr. Collins), mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364