Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 12. juni 2002 kl 21.00 Niern: Vi må ha en aspedistra

En ekte poet må lide

Gordon (Richard E. Grant) gir opp hele sin trygge tilværelse for å blir forfatter.
Gordon (Richard E. Grant) gir opp hele sin trygge tilværelse for å blir forfatter.
Gordon Comstock, en eksentrisk og talentfull tekstforfatter i et prestisjefylt reklamebyrå, slutter i jobben for å skrive poesi på heltid. Han har stor tro på fremtiden og eget talent, og mener at selvpining er en god forfatters beste inspirasjonskilde. Hans nærmeste allierte er en grønn plante, en aspidistra.

Vi befinner oss i London på 1930-tallet. Gordon (Richard E. Grant) kommer fra en god familie, og har aldri manglet mat og klær. Han nyter stor anseelse i reklameverdenen, og er kjæreste med Rosemary (Helena Bonham Carter), en talentfull kollega i det samme reklamebyrået.

Når Gordon får signaler om at han har gode fremtidsutsikter som poet, bestemmer han seg for å bruke all sin tid på å utvikle denne evnen. Utfra forestillingen om at en dikter skal bo kummerlig og ha dårlig økonomi, leier han seg inn på en hybel hos et fruentimmer som nekter ham å ha kvinnebesøk på rommet. Men før suksessen er et faktum, trenger han penger, og går halvhjertet med på å ta seg jobb i en bokhandel.

Allianse med en aspidistra
Inspirasjonen kommer og går, og både frustrasjon og glede lar han gå ut over aspidistraen som pynter opp på hybelen. Planten blir både hans venn og fiende. Endelig en dag får han antatt et manuskript, fra et amerikansk forlag som gir ham en sjekk på 50 dollar i forskudd.

Den nye rikdommen feirer Gordon med store mengder alkohol, og kvelden ender med katastrofe. Han mister jobben og blir kastet ut av hybelen. Også Rosemary snur ryggen til ham.

Nå begynner Gordons virkelige lidelsesfulle tilværelse. Han blir ansatt i en loslitt bokhandel i den mindre fasjonable delen av byen, og hans nye hybel er et shabby rom uten muligheter til å vaske seg.

Men Gordon virker lykkelig, for slik skal en ekte forfatter leve. Livet står imidlertid i stampe, og han suller seg ned i en verden som begrenser seg til den mørke bokhandelen og hybelen som han deler med støv og lopper.

En dag bringer hybelvertinnen en grønn plante til ham, en aspidistra som nok en gang blir Gordons allierte. Sist gang en av arten var i hans nærhet, bar den jo frukter i form av en bokutgivelse. Vil også denne aspidistraen føre til noe godt for Gordon?

Filmen er basert på George Orwells klassiker fra 1936, "Keep the Aspidistra Flying", en satirisk roman hvor hovedpersonens liv ikke er så ulikt forfatterens eget.

Britisk spillefilm fra 1997
Originaltittel: A Merry War
Regi: Robert Bierman
I rollene: Richard E. Grant, Helena Bonham Carter, Julian Wadham
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder:
1.Gordon (Richard E. Grant) gir opp hele sin trygge tilværelse for å blir forfatter.
2.Rosemary (Helena Bonham Carter) er Gordons kjæreste.
3. Gordon (Richard E. Grant) og Rosemary (Helena Bonham Carter) mens dagene ennå var gode.