NRK1 onsdag 30. desember 1998 kl 19.45 Barmeny: Grevinnen, hovmesteren og Barmen
Barmeny: Grevinnen, hovmesteren og Barme
![]() |
NRK1 onsdag 30. desember kl 19.45
Barmeny
Grevinnen, hovmesteren og Barmen
Klassikeren \"Grevinnen og hovmesteren\" vises på NRK1 lille julaften hvert år. Men hva er det egentlig hovmesteren serverer grevinnen?
Lars Barmen har tatt turen ut til kjøkkenet på Bogstad Hovedgård. I disse tidsriktige omgivelsene lager han både suppen, fisken, kjøttet og desserten vi har hørt om så mange ganger uten å få vite hva delikatessene egentlig består av.
Her kommer oppskriftene på \"Mulligatawny Soup\", \"the fish\" ,\"the bird\" og \"the dessert\".
Mulligatawny soup
2 ss smør
1 gulrot
1/2 sellerirot
1/2 løk
1/2 purreløk
2 ss karrypulver
1 ts malt nellik
2 laurbærblad
1 dl melk
8 dl kyllingkraft
1 dl kokt ris
100 g kokt kyllingkjøtt
15 skåldede mandler
1 dl kokosmelk
salt og pepper
Skjær grønnsakene i små terninger og fres dem i smøret. Tilsett karry og nellik. Fres videre i 1 minutt. Varm melken til kokepunktet. Tilsett mel og rør godt ut. Tilsett varm melk. La stuingen koke ca. 5 minutter. Rør stuingen ut i kyllingkraften. Tilsett laurbærblad og kok opp.
Tilsett kokt ris, kyllingkjøtt og skåldede mandler. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i en suppeterrine og tilsett kokosmelken rett før servering.
Kyllingkraft:
Bein og avskjær fra 1 kylling
skrell fra 1 gulrot
1/2 løk
skrell fra 1/2 sellerirot
avskjær fra 1/2 purreløk
1 ss olje
Del kyllingbeina i grove biter. Fres kyllingbeina i olje i en kjele. Ha i grønnsakavskjæret. Fyll på kaldt vann til det dekker beina. Kok opp.
Skum av kraften og la den småkoke 25 minutter. Sil av kraften og avkjøl.
Hasselnøttstekt flyndrefilet
Saus
2 sjalottløk
1 ss olje
1 dl champagne eller musserende vin
1 dl fløte
2 ss smør
salt og pepper
Skrell sjalottløken. Kutt dem så smått som mulig. Fres løken i olje i en kjele til den blir blank. Tilsett fløte og kok videre ca. 2 minutter. Rør inn smøret under svak koking til alt smøret er smeltet. Smak til med salt og pepper.
The fish
2 flyndrefileter
3 ss hvetemel
1 egg
4 ss hakkede hasselnøtter
salt og pepper
2 ss olje
Ha hvetemel på en tallerken. Pisk egget sammen i en skål. Legg hasselnøttene på en tallerken. Dypp flyndrefiletene først i mel, så i egg og deretter i hasselnøtter. Krydre med salt og pepper. Stek filetene i olje i en stekepanne ca. 2 minutter på hver side. Legg filetene på serveringsfat og anrett sausen rundt.
Ovnsbakt kylling
1 kylling
2 kvaster frisk estragon
2 ss olje
salt og pepper
Løsne skinnet fra kyllingbrystet. Legg estragonkvister mellom skinnet og kjøttet. Krydre med salt, pepper og olje. Bak kyllingen på brett i ovn på 200 grader i 30 minutter.
100 g småløk
50 g bacon
200 g frosne eller ferske erter
salt og pepper
Skrell og kok løken i vann ca. 5 minutter. Kutt bacon i små terninger. Stek bacon i stekepanne til det er brunt. Tilsett løken og stek videre ca. 3 minutter. Ha i ertene og stek 2 minutter til. Smak til med pepper og evt. salt.
Server kyllingen på serveringsfat med grønnsakene rundt.
Innpakkede klementiner
5 brune sukkerbiter
1/2 dl portvin
2 klementiner
150 g marsipan
Varm sukkerbiter og portvin til sukkeret smelter. Skrell klementinene og varm dem i portvinen. Kjevle marsipanen ut til to flak. Leg de lune klementinene på marsipanen og brett den sammen til små poser/sekker. Server umiddelbart.
NRK1 onsdag kl 19.45
Bilde
Lars Barmen har laget en \"Mulligatawny Soup\". (NRK-foto: Ole Kaland)
Egenprodusert matprogram
Ved Svein Bæren og Are Fiva
Progrramleder Lars Barmen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Barmeny
Grevinnen, hovmesteren og Barmen
Klassikeren \"Grevinnen og hovmesteren\" vises på NRK1 lille julaften hvert år. Men hva er det egentlig hovmesteren serverer grevinnen?
Lars Barmen har tatt turen ut til kjøkkenet på Bogstad Hovedgård. I disse tidsriktige omgivelsene lager han både suppen, fisken, kjøttet og desserten vi har hørt om så mange ganger uten å få vite hva delikatessene egentlig består av.
Her kommer oppskriftene på \"Mulligatawny Soup\", \"the fish\" ,\"the bird\" og \"the dessert\".
Mulligatawny soup
2 ss smør
1 gulrot
1/2 sellerirot
1/2 løk
1/2 purreløk
2 ss karrypulver
1 ts malt nellik
2 laurbærblad
1 dl melk
8 dl kyllingkraft
1 dl kokt ris
100 g kokt kyllingkjøtt
15 skåldede mandler
1 dl kokosmelk
salt og pepper
Skjær grønnsakene i små terninger og fres dem i smøret. Tilsett karry og nellik. Fres videre i 1 minutt. Varm melken til kokepunktet. Tilsett mel og rør godt ut. Tilsett varm melk. La stuingen koke ca. 5 minutter. Rør stuingen ut i kyllingkraften. Tilsett laurbærblad og kok opp.
Tilsett kokt ris, kyllingkjøtt og skåldede mandler. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i en suppeterrine og tilsett kokosmelken rett før servering.
Kyllingkraft:
Bein og avskjær fra 1 kylling
skrell fra 1 gulrot
1/2 løk
skrell fra 1/2 sellerirot
avskjær fra 1/2 purreløk
1 ss olje
Del kyllingbeina i grove biter. Fres kyllingbeina i olje i en kjele. Ha i grønnsakavskjæret. Fyll på kaldt vann til det dekker beina. Kok opp.
Skum av kraften og la den småkoke 25 minutter. Sil av kraften og avkjøl.
Hasselnøttstekt flyndrefilet
Saus
2 sjalottløk
1 ss olje
1 dl champagne eller musserende vin
1 dl fløte
2 ss smør
salt og pepper
Skrell sjalottløken. Kutt dem så smått som mulig. Fres løken i olje i en kjele til den blir blank. Tilsett fløte og kok videre ca. 2 minutter. Rør inn smøret under svak koking til alt smøret er smeltet. Smak til med salt og pepper.
The fish
2 flyndrefileter
3 ss hvetemel
1 egg
4 ss hakkede hasselnøtter
salt og pepper
2 ss olje
Ha hvetemel på en tallerken. Pisk egget sammen i en skål. Legg hasselnøttene på en tallerken. Dypp flyndrefiletene først i mel, så i egg og deretter i hasselnøtter. Krydre med salt og pepper. Stek filetene i olje i en stekepanne ca. 2 minutter på hver side. Legg filetene på serveringsfat og anrett sausen rundt.
Ovnsbakt kylling
1 kylling
2 kvaster frisk estragon
2 ss olje
salt og pepper
Løsne skinnet fra kyllingbrystet. Legg estragonkvister mellom skinnet og kjøttet. Krydre med salt, pepper og olje. Bak kyllingen på brett i ovn på 200 grader i 30 minutter.
100 g småløk
50 g bacon
200 g frosne eller ferske erter
salt og pepper
Skrell og kok løken i vann ca. 5 minutter. Kutt bacon i små terninger. Stek bacon i stekepanne til det er brunt. Tilsett løken og stek videre ca. 3 minutter. Ha i ertene og stek 2 minutter til. Smak til med pepper og evt. salt.
Server kyllingen på serveringsfat med grønnsakene rundt.
Innpakkede klementiner
5 brune sukkerbiter
1/2 dl portvin
2 klementiner
150 g marsipan
Varm sukkerbiter og portvin til sukkeret smelter. Skrell klementinene og varm dem i portvinen. Kjevle marsipanen ut til to flak. Leg de lune klementinene på marsipanen og brett den sammen til små poser/sekker. Server umiddelbart.
NRK1 onsdag kl 19.45
Bilde
Lars Barmen har laget en \"Mulligatawny Soup\". (NRK-foto: Ole Kaland)
Egenprodusert matprogram
Ved Svein Bæren og Are Fiva
Progrramleder Lars Barmen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83