Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 24. november 2001 kl 22.45 Presidenten

Kashmir på randen av atomkrig?

President Bartlet (Martin Sheen) kaller inn den pakistanske og indiske ambassadøren på teppet på grunn av den eksplosive situasjonen i Kashmir.
President Bartlet (Martin Sheen) kaller inn den pakistanske og indiske ambassadøren på teppet på grunn av den eksplosive situasjonen i Kashmir.
Konflikten i Kashmir er i ferd med å eksplodere etter at India har invadert den pakistansk-kontrollerte delen av området. Den amerikanske presidenten er redd for at situasjonen skal utvikle seg til en kjernefysisk konfrontasjon.

President Bartlet innkaller både den pakistanske og den indiske ambassadøren til separate samtaler, men han forstår snart at det ikke finnes noen enkel eller rask løsning på problemet. Han søker derfor råd hos Lord Marbury, en eksentrisk og nokså drikkfeldig britisk diplomat som har forbindelser til begge de krigførende partene

Josh blir innkalt som vitne i en høring om det påståtte narkotikamisbruket blant staben i Det hvite hus. Det ser ut til at det bare er et spørsmål om tid før det blir avslørt at stabssjef Leo tidligere har hatt et rusproblem. Men både presidenten og hele staben støtter Leo.

Imens funderer Mandy på om hun skal påta seg oppgaven som rådgiver for en liberal republikaner, og presidenten blir bekymret når datteren Zoey vil gå ut med hans afroamerikanske assistent Charlie.

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september 2000 og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA høsten 1999 og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten sist høst ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Sam Seaborn (Rob Lowe), Tobys nestkommanderende, har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er nettopp blitt ansatt som markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilde
President Bartlet (Martin Sheen) kaller inn den pakistanske og indiske ambassadøren på teppet på grunn av den eksplosive situasjonen i Kashmir.