Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. september 2013 kl 22.30 Migrapolis: Med skolebøker i bagasjen

Ut etter kunnskap


Verdens skolegrenser viskes mer og mer ut. Akkurat som stadig flere nordmenn ser fordelene med utdanning utenlands, kommer mange langveis fra for å studere i Norge. Det gir dem både nye erfaringer og et endret syn på hjemlandet.

Nadja Tanovic er bosnisk bergenser, men studerer medisin i Budapest. Hun er en av flere nordmenn som satser på å få oppfylt legedrømmen ved å studere i denne byen. Hjemme i Norge er mange ikke klar over hvor god utdanning man kan få i den ungarske hovedstaden, mener Nadja. Dessuten lever man veldig godt med norsk studiestøtte her, påpeker hun.

Lovpriser Oslo
Francis Augusto Medeiros kommer fra Brasil og studerer ved Universitetet i Oslo, hvor han nå forbereder sin doktorgrad i rettsinformatikk. - Jeg håper å kunne bo og jobbe her i framtiden. Jeg elsker strukturen, etikken, arbeidsmiljøet og menneskene i Norge, sier Francis. Han synes han er utrolig heldig som har fått mulighet til å reise ut for å bygge videre på utdannelsen sin. På den måten har han fått en bredere horisont, lært mer om seg selv og møtt mennesker fra alle deler av verden.

Fra by til bygd
Wilson David Campos Figueredo er utvekslingselev fra Colombias hovedstad Bogota, og går på Senja videregående skole. Overgangen fra å bo i en by med nærmere 8 millioner innbyggere, til bygda Gibostad med noen få hundre, var enorm. Men Wilson stortrives hos vertsfamilien, har fått mange nye venner og har lært seg norsk på rekordtid. Valget ble imidlertid vanskelig da faren ble syk og døde. Ville han orke å vende tilbake til Norge og fullføre skoleåret etter begravelsen?

Reportere: Edin Babic, Hung Ba Mai
Prosjektleder: Nils Gelting Andresen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900