Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 15. september 2004 kl 20.55 Bokbadet

Ny runde på Rockefeller

Forfatteren Gunnar Staalesen er gjest hos bademester Anne Grosvold i kveld (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
Forfatteren Gunnar Staalesen er gjest hos bademester Anne Grosvold i kveld (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
Anne Grosvold er fortsatt "bademester" på Rockefeller i Oslo hvor norske og internasjonale forfattere møter sitt publikum. Bokbadet sendes i høst på onsdager, og litteraturinteresserte kan glede seg til 14 programmer. Gunnar Staalesen er førstemann i badet denne sesongen.

Romanen "Ansikt til ansikt" er den femtende boken om melankolikeren fra Bergen, privatetterforskeren Varg Veum. Anne Grosvold har som vanlig orden på bad og forfatter.

I "Ansikt til ansikt" er handlingen lagt til det radikale studentmiljøet på 1970-tallet. Omstendighetene tvinger Veum til å finne ut hva som egentlig skjedde i et av byens mange kollektiver den gangen.

På venteværelse til Varg Veum sitter det en klient og venter. Når Veum dukker opp, sitter mannen fortsatt der, men han er død. Erlend Ekerhovd, som mannen heter, har tydeligvis kjent til Veum. Han hadde et helt spesielt formål med besøket på Veums venteværelse. Ifølge kona gjorde det et fatalt inntrykk på Erlend å møte en tidligere bekjent fra et radikalt kollektiv de bodde i på 1970-tallet.

Erlend hadde lenge vært opptatt av dødsfallet til en av de tidligere beboerne i kollektivet. "Hun tok ikke livet av seg. De drepte henne", skal han ha sagt. Kvinnen det gjaldt var Hildegunn Høgset. I 1979 gikk hun på sjøen et sted på Mørekysten. Liket ble aldri funnet. Kan det være en sammenheng mellom de to dødsfallene?

Gunnar Staalesen og Varg Veum
Da Gunnar Staalesen skrev sin første roman om Varg Veum, var han fem år yngre enn sin romanfigur. Nå er han fem år eldre. Privatetterforskeren dukket for første gang opp i hodet hans midt på 1970-tallet, et tiår da politiromanene gikk sin seiersgang over Norge. Men hvordan skulle Varg Veum være? Etter mye om og men gjorde forfatteren ham til en klassisk, ensom ulv.

Etter 25 år har ikke Veum det helt bra, selv om han har fått bukt med alkoholmisbruket sitt og har hatt et fast forhold til Karin Bjørge i noen år. – Han er kanskje mer harmonisk nå enn i de første bøkene, men jeg tror neppe leserne ville likt det hvis han bare skulle går rundt å være happy, sier forfatteren Gunnar Staalesen.

Litteraturprogram fra Kulturavdelingen, Program Oslo
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen tlf. 23 04 74 83 / 98 87 50 78