Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. august 2001 kl 22.10 Cityfolk: Amsterdam

Heksa, flyktningen og diskodanseren

Magdalena Scheerbom er en
Magdalena Scheerbom er en "dunkun", en såkalt "hvit heks", som bor og lever i Amsterdam. (Foto: NPS)
Amsterdam, like mangslungen som sitt kanalsystem, huser en mangfoldighet av mennesketyper. I Cityfolk møter vi en heks med en heksebutikk, en illegal flyktning og en pensjonist som lærer folk å danse følsom disko.

Magdalena Scheerboom er en snill heks som hjelper mange til et bedre liv. I Amsterdam driver hun sin egen lille heksebutikk. Selv kaller hun seg en "dunkun", en ”hvit heks”. Magdalena mener hennes overnaturlige røkelse, som hun selger særlig mye av i butikken, og besvergelser kan hjelpe mange til et bedre liv.

Livets lykkeligste
Den illegale flyktningen Mourad Ben Mounat har levd på siden av samfunnet hele sitt voksne liv. Cityfolk er med når Mourad skal tas opp som nederlandsk statsborger. Det er hans livs lykkeligste øyeblikk. Det skjer etter mange år som illegal flyktning, uteligger og narkoman i Amsterdam. Uten statsborgerskap har han mottatt liten eller ingen støtte fra de offentlige myndigheter. Nå føler han at han kan bygge opp en ordentlig tilværelse.

Følsom pensjonistdisko
Gerard van Goozen er pensjonist og tar oppdrag som diskodanser. Og han er en lidenskaplig sådan! Han mener hans stil på dansegulvet er mer følsom og nyansert enn de unges diskodans nå til dags.

Gerard har hele livet bygd en mur mot andre mennesker. Han mener en vond oppvekst på barnehjem er årsaken, og hans form for terapi er å dra rundt og danse disko. Han får mange oppdrag fra ulike diskoteker i Amsterdam.

Mer om serien
Serien Cityfolk er tilbake også denne sommeren med besøk til i alt åtte europeiske byer: Malmø, München, Rovaniemi, Salzburg, Setubal, Reykjavik, Amsterdam og Drammen. Hver sending inneholder portretter av tre ulike mennesker i de respektive byene.

Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksesskonsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere i år scoret høyt med konseptet da den ble tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de to siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som nå er på lufta i sin fjerde sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Oslo, i år står Drammen for tur.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Magdalena Scheerbom er en ”dunkun”, en såkalt ”hvit heks”, som bor og lever i Amsterdam. (Foto: NPS)
2. Mourad Ben Mounat er uteligger i Amsterdam og opplever sitt livs største dag. (Foto: NPS)