Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. november 2002 kl 20.25 Tore på sporet

Ur-sau og klassefest

Tore Strømøy og  Trygve Fjærli foran øde hus på St. Kilda utenfor Skottland (foto: NRK)
Tore Strømøy og Trygve Fjærli foran øde hus på St. Kilda utenfor Skottland (foto: NRK)
Vi blir med på en tur til den øde øya St. Kilda i Hebridene hvor vi skal høre om den merkelige skjebnen til øyboerne som ble tvangsflyttet av britene i 1930. I kveldens sending hjelper også Tore 99 år gamle Ester Johansen med å lage klassefest.

Tidvis har det drevet inn små minitrebåter på norskekysten, trebåter som har vært merket med navnet St. Kilda. Inni båtene har det ligget små bønnebrev om alt fra mat til legehjelp. Sammen med Trygve Fjærli fra Frøya drar Tore denne gangen til øygruppa St. Kilda i Hebridene ved Skottland for å finne ut mer om disse mystiske brevbåtene. Det viser seg at øya ikke bare kan fortelle en fantastisk historie om fastboende som ble tvangsflyttet av storsamfunnet for over 70 år siden. Øygruppa har også en spesiell type ursau som antakeligvis ble innført der av vikinger for 1000 år siden.

Jakt på klassekamerater
Ester Johansen gikk ut i Fredrikstad Blad og etterlyste medelever fra Onsøy Fortsettelsesskole hvor hun var elev i 1920. Det var på tide å ta en klassefest mente Ester. Tore på sporet-redaksjonen hjelper henne i jakten på klassekamerater, og Tore lover å lage en praktfull klassefest for 99-åringen!


Produsert av Program RIKS, Trondheim for NRK1
Programleder: Tore Strømøy
Prosjektleder: Henning Skjæret , mobil 95 03 19 31
Pressekontakt: Erik Bull, mobil 99 59 97 60