Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. september 2002 kl 21.30 Dok1: Dok1: Oppgjør med en bestefar

Bestefar mot folket

Sønnesønnen Peter Hegedus konfronterer sin bestefar med rollen han spilte under den ungarske revolusjonen høsten 1956. (Foto:  Films Sales)
Sønnesønnen Peter Hegedus konfronterer sin bestefar med rollen han spilte under den ungarske revolusjonen høsten 1956. (Foto: Films Sales)
Andras Hegedus (1922-1999) var bare 33 år gammel da han som Ungarns statsminister vendte seg til Sovjetsamveldet og ba om hjelp til å knuse den ungarske oppstanden. Tusener ble drept, og folk flyktet fra landet i hundretusenvis. Sønnesønnen Peter Hegedus konfronterer bestefaren med hans fortid i sin egen dokumentar ”Oppgjør med en bestefar”.

Tidligere statsminister Andras Hegedus´ personlige historie og utvikling vekk fra rigorøs østblokk-kommunisme i tiden etter revolusjonen i Ungarn, er et unikt vitnesbyrd om makt og ettertanke. Hegedus er en av meget få ledere fra Stalin-tiden som har stått fram og gjort opp med sin mørke fortid.

Bakgrunnen for dokumentaren
Gjennom sin far som bodde sammen med bestefaren, fikk Peter Hegedus adgang til å snakke åpent med en person som sto sentralt i den dramatiske utformingen av etterkrigstidens Europa. Som tenåring emigrerte Peter Hegedus (f. 1976) til Australia, sammen med sin mor og sine søsken. I ”Oppgjør med en bestefar” tar han oss med på en høyst personlig reise, gjennom et landskap fullt av dilemmaer, usikre passasjer, konflikter og tvil.

Om bakgrunnen for dokumentaren, forteller Peter Hegedus: - Jeg ville reise tilbake til Ungarn for å finne ut hva bestefar egentlig gjorde og hvorfor han gjorde det. Han var jo bare 33 år gammel, men det var han som vendte seg til Sovjetsamveldet og ba om hjelp til å knuse den ungarske oppstanden. Da jeg skulle lage dokumentaren, var jeg selvsagt klar over dualismen som lå i at jeg var sønnesønnen. Bestefar har alltid vært et menneske jeg elsker og respekterer. Samtidig var han kanskje skyldig i mange tusen landsmenns død.

Flyktninger
I det ungarske immigrantmiljøet i Australia der Peter Hegedus delvis vokste opp, kom han snart i kontakt med flyktninger fra Ungarn. Det var mennesker som var med å kjempe mot det samme regimet bestefaren hadde stått i spissen for. Blant annet mottok Peter Hegedus et hemmelig dokument fra den ungarske regjering som viser at bestefarens folk skal ha vært med å henrette en uskyldig 20 år gammel gutt i forbindelse med revolusjonen i 1956. Dokumentet ble noe av det tyngste Peter Hegedus fikk å bære fram for bestefaren.

- Hadde bestefar virkelig noe å gjøre med drapene på uskyldige mennesker? Var han involvert i korrupsjonen blant kommunistene? Hva er prisen et menneske må betale for å ha makten i sine hender?

Australsk dokumentar, 1999
Regi: Peter Hegedus
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Sønnesønnen Peter Hegedus konfronterer sin bestefar med rollen han spilte under den ungarske revolusjonen høsten 1956. (Foto: Films Sales)

2. Andras Hegedus, pro-sovjetisk statsminister i Ungarn på 1950-tallet, står fram i en unik dokumentar. (Foto: Films Sales)