Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 21. oktober 2007 kl 22.05 Salmer til alle tider

Verdifulle barn

Denne uke blir TV-aksjonen "Sammen for barn" gjennomført. Mange av oss er blitt berørt. Verdifulle barn som lider. Barn som er forlatt. Ensomme. På hjemmets og familiens søndag i kirkeåret kommer vi ikke utenom barna. Rett og slett la sanger og salmer løfte barnet opp og fram. En hyllest til barna!

Vi begynner med Andre Bjerkes dikt "To luker i himlen" der han skriver "når nyfødte barn med et eneste blikk beviser at Gud er til". Vi forlater ikke det nyfødte barnet riktig med en gang.

Rundt om i landet vokser det fram noe som kalles Babysang. Mødre som kommer sammen med sine små på armen og synger blant annet "Du er så fin". Tenk om de kunne bli situasjonen jorden rundt. Kanskje vi heller ikke har glemt mors sang, men den "Fyrste song" er det vel ingen av oss som husker.

Uansett, det lille barnet forteller oss noe om mysterium, ja, kanskje jordens største under. Gerd Grønvold Saue er opptatt av det i salmen "Det skjer et under i verden", og for ikke snakke om Svein Ellingsen salme "Fylt av glede."

Men samtidig som vi gir barnet en hyllest, kjenner vi på en smerte fordi mange lider. Salmen fra New Zealand, "Solbarn, jordbarn" sier noe om det.

Min salme
"Min salme" hentet fra avisen Vårt Land, og denne uke skal vi få høre salmen "Alltid freidig når du går". Denne salmen er nemlig favorittsalmen til billedkunstner og pensjonert arkitekt, Sunniva Målfrid Gåsemyr. Hun gir denne begrunnelsen:

"Det viktigste for meg er verset "Aldri redd for mørkets makt! Stjernene vil lyse". Jeg lærte den av moren min. "Kjemp for alt hva du har kjært" betyr også mye for meg. Når jeg skulle på besøk til min bestefar da jeg var liten, var det ofte begynt å bli mørkt og skremmende. Jeg var litt redd.

Da visste jeg at hvis jeg så opp, så jeg alle stjernene som blunket til meg og lyste for meg. Da var jeg ikke redd lenger. Jeg vet ikke om det virker sånn nå, for mørket er blitt annerledes. Nå er det farlig, og på grunn av det elektriske lyset er det ikke så lett å se stjernehimmelen.

Forrige salmenøtt
Riktig svar sist uke skulle være "I Østen stiger solen opp". Mange rette svar kom, og vinnere av salmekruset ble Ingrid Bjerkestrand fra Frei, Idar Muren fra Volda og Greta Fauli fra Fredrikstad.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen "hjelp meg du å vokse opp" hentet?

Klikk her, og send inn svaret du også!

Eller skriv til

Salmer til alle tider,
NRK,
7005 Trondheim.

Frist er onsdag 24. oktober.