Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. juli 2002 kl 22.00 V30: Norsk! Made in Korea

Made in Korea

Kim Sigernes, Bjarte Aarland og Ida Huse foran Nasjonalmuseet i Koreas hovedstad Seoul. (Foto: Sunniva Nervik)
Kim Sigernes, Bjarte Aarland og Ida Huse foran Nasjonalmuseet i Koreas hovedstad Seoul. (Foto: Sunniva Nervik)
Begynnelsen på livet til en som er adoptert, er som en bok der de første sidene er borte. Det er reisen inn i bokens første sider vi i kveld skal være med på. Vi har fulgt Ida Huse, Bjarte Aarland og Kim Sigernes, tre nordmenn født i Korea, tilbake til fødelandet.

De tre har ulike forventninger til turen. Ida er spent på om hun vil få vite mer om sitt opphav. Bjarte er endelig klar for å møte igjen sine tre biologiske søsken. Kim har i hele oppveksten fortrengt sin bakgrunn, men nå ønsker hun å se igjen landet der hun ble født. Hun håper turen skal gi henne noen svar, at kanskje noen flere biter i livet vil falle på plass.

Det er programskaper Sunniva Nervik, som selv er adoptert fra Korea, som i sommer Ida, Bjarte og Kim på reisen. Det ble mange sterke møter, inntrykk og ikke minst dukket det opp nye opplysninger.

Adopsjon i Norge
I Norge er det mer enn 10.000 utenlandsadopterte barn, og 6.000 av disse er fra Korea. Verdens Barn i Norge formidler adopsjoner fra Korea, og hvert år arrangerer de familieturer til barnas opprinnelige hjemland.

Nesten alle mennesker tenker før eller siden på hvem de egentlig er. Det ligger dypt i oss alle at vi prøver å finne vår identitet. For utenlandsadopterte er spørsmålet om identitet også et spørsmål om nasjonalitet.

Om V30
Denne runden av V30 er en videreutvikling av forrige V30 som tok for seg noen av de store spørsmålene i livet, som identitet, kjærlighet og idealisme. Nå dreier det seg om den gode, personlige historie som har betydning på flere plan, og du møter vanlige mennesker som deg og meg. Med skjerpet blikk belyses temaer som voldsutviklingen i gatene, muligheten for å velge bort det ikke-perfekte ufødte liv, drømmen om det grønne økosamfunnet, narkotikapolitikk og lengsel etter sine røtter.


NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Sunniva Nervik, tlf 66 79 18 43
Prosjektleder: Chris Amble, 23 04 73 54
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder
1. Kim Sigernes, Bjarte Aarland og Ida Huse foran Nasjonalmuseet i Koreas hovedstad Seoul. (Foto: Sunniva Nervik)
2. Ida Huse, Bjarte Aarland og Kim Sigernes ved Koreas eldste palass, Kjong Buk Palace i Seoul. (Foto: Sunniva Nervik)
3. Ida Huse, Bjarte Aarland og Kim Sigernes for første gang i fødelandet Korea. (Foto: Sunniva Nervik)