Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. juli 2009 kl 23.25 Tudors

Storslått kostymedrama

The Tudors (1:10) Nå er det klart for sesong 2 av The Tudors. (Foto: 2007 TM Productions Limited and PA Tudors Inc).
The Tudors (1:10) Nå er det klart for sesong 2 av The Tudors. (Foto: 2007 TM Productions Limited and PA Tudors Inc).
Et glitrende lag av skuespillere med Jonathan Rhys Meyers i spissen, holdt publikum i sin hule hånd gjennom ti episoder i fjor sommer. Ti nye episoder av The Tudors ligger spilleklar for den som liker blandingen av dramatisk kostymefilm, underholdning og engelsk historie.

Fortellingen er godt balansert mellom spektakulær underholdning og historiekunnskap, og manusforfatter Michael Hirst plukker opp tråden fra år 1531. England er preget av kampen mellom paven og kongen, samt kongens ekteskapelige behov, nemlig å få en arveprins. Den katolske kirke holder folket nede; reformasjonen er i anmarsj.

En historisk skilsmisse
I første episode er det gått 21 år siden Kong Henrik besteg tronen og giftet seg med Katherine av Aragon. Men de har ikke klart å frambringe en levende sønn. Dronning Katherine føder riktignok seks barn, men alle er dødfødte eller dør som spedbarn bortsett fra en datter som lever opp. Så kong Henrik ber om at kirken annulerer ekteskapet.

Den villstyrige Henrik har de siste fem årene gjort kur til vakre Anne Boleyn, helt i tråd med hans lidenskapelige interesse for kvinner og behov for en arving. Anne insisterer på at Katherine må vises bort fra hoffet. For å få til dette, må den katolske biskopen settes ut av spill. Kongen manipulerer seg til å bli den engelske kirkens overhode, og blir på den måten fri fra Katherine. Og den katolske kirken mister for alltid sin uinnskrenkede makt i England.

Ekteskap nummer to
Denne andre delen av The Tudors strekker seg over den perioden Kong Henrik hadde et forhold til, og giftet seg med, Anne Boleyn. Deres datter, prinsesse Elisabeth som senere ble dronning, blir født. Men Anne Boleyn føder ingen sønn som lever opp og i siste episode må hun som kjent gå den tunge veien til skafottet 19. mai 1536.

Serien sendes i reprise hver torsdag kveld på NRK3.

Britisk dramaserie (2007)
Produsert av: Sony Pictures Television International
Regi: Jeremy Podeswa
Manus: Michael Hirst
I rollene: Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, Natalie Dormer, Sam Neill og Maria Doyle Kennedy
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no