Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. mai 2004 kl 23.10 Bokbadet: Roy Jacobsen

Roy Jacobsens roman fra vikingtiden

Roy Jacobsen er gjest i Bokbadet hos bademester Anne Grosvold (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)
Roy Jacobsen er gjest i Bokbadet hos bademester Anne Grosvold (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)
I "Frost" tar Roy Jacobsen oss med til en av de mest dramatiske periodene i norsk historie. Romanen er den eventyrlige fortellingen om islendingen Gest, født i 993, som bare tretten år gammel hevner drapet på faren. Anne Grosvold har møtt forfatteren i Bokbadet.

Gest tar hevn ved å drepe en av Islands mektigste høvdinger. Drapet gjør ham fredløs, og med villmannen Teitr som følgesvenn flykter han fra Island og over til Norge. Der går han til fots fra Trondheim til Hålogaland, og siden sørover. Han fryser, han skal ingen steder, og han blir drapsmann igjen. Sterke krefter brytes i ham, islandsk blodhevn mot nye kristne impulser.

Gest er en visjonær, intelligent og manipulerende drømmer, som etter hvert trekkes inn i sentrum av de politiske begivenhetene. Han har en sterk tiltrekningskraft på stolte kvinner, og han husker alt han ser. Slik blir han en av Erik Jarls nærmeste rådgivere, og følger med på erobringen av England i 1016.

Om forfatteren
Roy Jacobsen er født i 1954, og er en av de forfatterne som har fått størst anerkjennelse fra kritikerne og det litterære miljøet for øvrig de siste årene. Han har vokst fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen "Fangeliv", til en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spillene i menneskelig samvær og samhandlinger.

Jacobsen kjenner mennesker fra ulike miljøer og sammenhenger, han har erfaringer fra arbeidsliv og folkelige små samfunn i Nord-Norge, så vel som fra akademiske og terapeutiske miljøer i hovedstaden. I sitt voksne liv har han også tilbrakt store deler av tiden i utlandet.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83