Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. februar 2006 kl 21.30 Stolthet og fordom

Romantikk, takk!

Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle). Foto: BBC.
Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle). Foto: BBC.
Nå er den tilbake, tv-serien som fikk kvinner verden over til å gi seg hen til hemningsløse romantiske drømmerier om Mr. Darcy. Seks mandager fremover kan vi glede oss over et gjensyn med den storstilte BBC-serien "Stolthet og fordom", basert på en roman av Jane Austen.

Colin Firth i rollen som den mørke, mystiske Mr. Darcy får mye av æren for seriens eventyrlige suksess da den først ble vist i England i 1995. NRK sendte serien i 1996.

Det spirende kjærlighetsforholdet mellom Darcy og Elizabeth Bennet trollbandt publikum uke etter uke, og 11 millioner så siste episoden i England. Et fantastisk manus ført i pennen av Andrew Davies og en utrolig jobb av BBCs kostymeavdeling skal også ha sin del av æren. Det britiske tv-bladet Radio Times druknet i henvendelser fra elskovssyke kvinner som ønsket å lese om, og se mer av, sin store helt Mr. Darcy, og Colin Firth ble dermed Radio Times’ første mannlige "pin-up".

Kjærlighetshistorien og Colin Firths magnetiske tiltrekningskraft ga forfatteren Helen Fielding inspirasjon da hun skrev romanen Bridget Jones’ dagbok. Og i disse dager går filmversjonen av "Stolthet og fordom" på kino med Matthew Macfadyen i rollen som Mr. Darcy.

Historien
"Stolthet og fordom" handler om familien Bennet som har fem døtre. Den overambisiøse fru Bennet har kun ett mål for øye: Nemlig å få sine døtre godt gift til nær sagt enhver pris. Herr Bennet er en fåmælt mann som sparer pusten til de helt viktige uttalelsene. Han syns stort sett både konen og døtrene er noen fjollete men sjarmerende fjols, bortsett fra hans øyensten, Elizabeth. Familien har ikke en stor formue å leve av, så det er ytterst viktig at døtrene gifter seg til penger slik at de får beholde huset og eiendommen. Historien er et humoristisk og romantisk tidsbilde fra begynnelsen av 1800-tallets England.

Første episode:
To rike og attråverdige ungkarer rir inn i Hertfordshire og inn i livene til enhver ungmø og ambisiøs hønemor i mils omkrets. Herr Bingley har kjøpt eiendommen Netherton Park og har med seg på flyttelasset sine to søstre og sin meget velstående kamerat, Mr. Darcy. På Longbourn House er disse to mennene svarene på alle fru Bennets drømmer…Hun har hele fem ugifte døtre.

Bennet-jentene får sin første sjanse til å møte Bingley og Darcy på en dansetilstelning. Mr. Bingley blir umiddelbart tiltrukket av den vakre og sky Jane Bennet, den eldste i flokken. Mens Mr. Darcy syns hele tilstelningen er et vulgært fesjå og nekter å danse. Elizabeth Bennet overhører at han sier hun har et "tålelig bra utseende", men ikke bra nok til å "friste" ham. Elizabeth blir rasende.


Britisk dramaserie 1995
Produsent: BBC
Manus: Andrew Davies
Regi: Simon Langton
Med: Colin Firth (Mr. Darcy), Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet), Julia Sawalha (Lydia Bennet), Crispin Bonham-Carter (Mr Bingley), Susannah Harker (Jane Bennet), Adrian Lukis (Mr. Wickham), Alison Steadman (Mrs. Bennet), David Bamber (Mr. Collins), mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364