Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. oktober 2007 kl 19.55 Dyrisk

Kjæledyr og andre dyr

Hilde Hummelvoll har et godt håndlag med dyr (Foto: Johanne Eikeset)
Hilde Hummelvoll har et godt håndlag med dyr (Foto: Johanne Eikeset)
I magasinserien "Dyrisk" går Hilde Hummelvoll entusiastisk inn i møter med alle slags dyr. Dyr er en del av livene våre, enten vi koser med dem, jobber med dem eller blir hjulpet av dem. Onsdager i høst møter vi dyr i alle disse situasjonene og flere til.

I tusenvis av år har menneskene hatt et tett forhold til dyr. I dag finnes det over halvannen million kjæledyr i Norge – i tillegg kommer alle husdyra. Likevel vet vi kanskje ikke så mye om disse bevingede, bepelsede og beskjellede skapningene vi har så tett innpå oss. I "Dyrisk" prøver vi derfor å gi deg små aha-opplevelser på kunnskapsfronten.

Sjarmerende møter
Vi får være med på mange sjarmerende møter mellom programleder Hilde Hummelvoll og dyrene, samt eierene deres og ulike dyreeksperter.

I hvert program møter vi mennesker som skildrer spesielle og lidenskapelige forhold til dyr, og vi får se faktasaker som for eksempel at kua har en magnet i magen. Vi får også møte adferdseksperter som gir oss tips om hvordan vi for eksempel kan få bukt med at hunden har angst for å være alene og at hesten ikke tør å gå på hengeren.

Ikke alle vet hvor uttrykkene "ugler i mosen" eller "Catwalk" kommer fra, Hilde ser nærmere på dette og flere andre kuriøse ord og fenomener som har med dyr å gjøre.

Vi møter også dyr som hjelper mennesker, som redningshunden Noia, og mennesker som hjelper dyr som for eksempel løshunden Lola som blir adoptert fra Spania.

Faste eksperter
En av programmets faste eksperter er veterinær Bergliot Børresen. Hun forklarer at dyr blant annet kan oppleve forelskelse, sorg og ensomhet på linje med mennesker, og vi ser eksempler på dette.

I den faste spalten "Flink bisk" gjør vår faste instruktør Espen Gudim hverdagen enklere for deg som har hund. Han gir oss små tips blant annet om hvordan vi kan kurere hunder som er pinnegale eller ønsker å ligge i sofaen.

Adferdsekspert Gry Løberg løser de underligste problemstillinger for fortvilede dyreeiere.


Serien anbefales på det varmeste for både voksne og barn!

Første program
I første program besøker Hilde Hummelvoll myteomspunne ulver i Sverige. Vi får også vite om rettssaker som ble ført mot dyr tidligere i historien. Vi møter hestetrener Ellen Ofstad som er ekspert på hestepsykologi og som hjelper Anja med hesten hennes Bork. Han er nemlig svært oppmerksomhetssyk og klengete, et problem hesteeieren vil få bukt med.

Veterinær Bergljot Børresen forteller oss om hvor mye vi har til felles med dyrene, deriblant følelser som glede og sorg.

I den faste spalten "Flink bisk" får vi tips om hvordan vi håndterer at hunden ligger i sofaen med og uten lov.

Til slutt stifter Hilde bekjentskap med de tibetanske terrierne Ruth og Vigdis som er døve og har måttet lære tegnspråk.

Eksternprodusert underholdning: Rubicon TV (2007)
Programleder: Hilde Hummelvoll
Prosjektleder: Line Kjærran Norling
Pressekontakt: Karoline Berg 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no