Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. august 2003 kl 22.20 Fakta på lørdag: Våren i Bagdad

Krigens øyenvitner

Reporter Åsne Seierstad møtte Fadil Kadom (t.v) og barna Medhi og Sara i familiens hjem i det sørlige Bagdad. (Foto: Tomm Christiansen)
Reporter Åsne Seierstad møtte Fadil Kadom (t.v) og barna Medhi og Sara i familiens hjem i det sørlige Bagdad. (Foto: Tomm Christiansen)
Krigskorrespondenten Åsne Seierstads rapporter fra Bagdad kom inn i stuene våre daglig under krigen i vår. Hvordan har opplevelsene påvirket henne? I dokumentaren "Våren i Bagdad" får vi også se hvordan sivilbefolkningen hadde det, sett gjennom kameralinsen til en helt vanlig iraker.

De fleste rapporter fra krigsherjede land består av tall og statistikk, mens de siviles liv under bomberegnet sjelden blir dokumentert. Det norske tv-teamet fra produksjonsselskapet Nett-TV fikk kort tid før krigen i Irak brøt ut, smuglet inn et kamera til landet, med håp om at en sivil iraker ville filme hvordan befolkningen hadde det. Taxisjåføren og tobarnsfaren Fadil Kadom fikk oppdraget, men han nøyde seg ikke med å dokumentere familiens hverdag innendørs, han tok også kameraet med ut i gatene, inn på sykehusene og inn i "Skrekkens hus", det lokale hovedkvarteret til Saddams sikkerhetstjeneste. Her ligger det strødd en rekke bevis for de grusomme torturhandlingene utført av Saddam Husseins menn.

Den sympatiske sjåføren har selv kjempet i tre kriger for Saddam som soldat. Han forteller at mens han tidligere har skutt med gevær, skyter han denne gang med kameraet. Og mener det er mye bedre! Fadil filmet livet hjemme og i byen fra noen dager før krigsutbruddet, helt til president Bush erklærte de militære målene for nådd den 1. mai.

Tøff reporter
Åsne Seierstad lot tv-teamet følge seg i sin meget uvanlige jobb-hverdag på tampen av de dramatiske krigsukene i Bagdad. I meget kummerlige kår på Hotel Palestine forteller hun hvordan det har påvirket henne å se så mye død og elendighet. Hennes mål er ikke å være der rakettene blir skutt ut, men å være der de lander. Den nøkterne og meget erfarne journalisten sier hun regner med å gå på en smell når alt er over.

"Våren i Bagdad" er produsert av Nett-TV for NRK og SVT. Dokumentaren er allerede solgt til Danmarks Radio, og det jobbes med å få solgt den utenfor Norden.

Norsk dokumentar
Produksjon: Nett-TV
Regi: Anders Sæther og Arve Bartnes.
Foto: Fadil Kadoum,Tomm Christiansen, Martin Otterbeck.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364