Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. mars 2002 kl 20.15 Det tredje tegnet: Familie historier- det tredje tegnet

Vestlandsmystikk


Nora (17) er prestedatter og bor på et lite tettsted på Vestlandet. Hun er ikke opptatt av overtro, selv om hjemstedets myte sier at Jesus Kristus skal vise seg tre ganger i Frelsarauga – en gammel kleberstensgrotte nede ved sjøen. Men når Nora møter den mystiske Kristin (19), begynner uforklarlige ting og skje og alt blir annerledes.

”Det tredje tegnet” er en gåtefull og stemningsladet dramaserie som handler om to tenåringsjenter og deres relasjon til hverandre og det ukjente som oppstår i omgivelsene rundt dem. Situasjonen som utspiller seg, får også stor betydning for Noras familie.

Nora
Nora (Helle Hennum Haugsgjerd) er seriens hovedperson, og hun er stort sett en ganske vanlig tenåringsjente. Faren til Nora er sokneprest, og kjæresten hennes, Tobias, jobber på Esso. Men Nora er kanskje ikke helt vanlig…hun er veldig idealistisk og har sterke meninger om faren og menighetsrådet som kaster ut kirkeasylantene som lenge har holdt til der.

Et dramatisk møte
Den første vi møter er den spesielle Kristin (Ingrid Brænd Eriksen), som kommer kjørende i en stor buss over fjellet midt på natten. Når hun endelig stanser, løper hun inn i skogen og fortvilet søker hun noe vi ikke forstår hva er. Neste dag kommer hun fortumlet og utslitt inn på Esso og besvimer foran Nora og Tobias. Mormoren til Nora tar seg av Kristin. Ingen skjønner noe når Kristin plutselig sier at hun kanskje har drept noen.

Senere neste dag forsvinner Kristin, men Nora tror hun vet hvor jenta har tatt veien. Til tross for at det er sent på kvelden og uvær, går Nora ned den bratte stien som fører til grotten Frelsarauga. Forsiktig går hun innover i hulen. Lommelykten streifer veggene, og plutselig kan hun ikke tro det hun ser. Skrekkslagen blir hun stående og stirre…

Family Stories
”Det tredje tegnet” er Norges bidrag i et europeisk samarbeidsprosjekt som har tittelen ”Family Stories”. Tanken bak prosjektet er at en hendelse et sted i Europa får alle generasjonene i en familie til å tenke gjennom meningen med livet.

Serien vil synliggjøre at familieverdier er viktige for dagens unge. Ideen kom fra den franske produsenten Jaques Dercours. I tillegg til Norge har Frankrike, Tyskland, Wales, Catalonia (Spania) og Tsjekkia også laget sine bidrag. Noen felles retningslinjer var at hovedpersonen skulle være 17 år, det skulle handle om tre generasjoner, det skulle være en samtidshandling og gjerne typisk for området serien ble filmet i.

NRK viser de andre landenes bidrag etter ”Det tredje tegnet”.

Debutanter i hovedrollene
Helle Hennum Haugsgjerd (f. 1983) spiller Nora og er vokst opp i Oslo. Hun har drevet med amatørteater siden hun var 11 år og var med som skuespiller i ”Midt i smørøyet” i tre år. Nå går hun siste året på dramalinjen ved Oslo Katedralskole, og teater tar mye av fritiden hennes.

Etter innspillingen av ”Det tredje tegnet” , som ble avsluttet for to år siden, fikk Helle prøve seg som programleder i NRK i ”Bangla!” – en serie med kulturprogram fra Bangladesh. Og Helle kommer tilbake som programleder på NRK til våren.

Ingrid Brænd Eriksen (f. 1981) er den mystiske Kristin. Ingrid kommer fra Lillehammer og har alltid hatt flere interesser innen ulike kreative retninger. I fjor avsluttet hun videregående (etter å ha utsatt tredje gym et år på grunn av innspillingen), og nå jobber hun som frilansjournalist i et gratismagasin for Hedmark og Oppland, som bartender og i tillegg tar hun spillejobber innen både jazz og rock. For tiden driver hun mest med musikk og har flere musikalske prosjekter på gang.

Lasse Lindtner er Noras far, soknepresten Martin. I år kan han feire tyveårsjubileum som skuespiller, og de fleste av disse årene har han tilbrakt på Nationaltheatret. Han debuterte på Trøndelag teater i 1981, da han spilte mot sin egen far Lothar Lindtner. For tiden er han også aktuell med komiserien ”Holms” på TV 2, der han spiller mannen til sin ektefelle også i det virkelige liv – Anne Marie Ottersen.

Egenprodusert dramaserie
Manus: Håkon Noodt og Sverre Knudsen
Regi: Terje Nilsen og Margrete Kåset
Prosjektleder: Terje Nilsen
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1 Nora (Helle Hennum Haugsgjerd) bor på et lite tettsted på Vestlandet. Hun får mye å tenke på når uforklarlige ting begynner å skje i ”Det tredje tegnet” (NRK-foto: Ole Kaland)

2 og 4 Faren til Nora (Lasse Lindtner) er sokneprest, men det er ikke alltid hun er enig med ham. Snart får en mystisk opplevelse alt til å bli annerledes for hele familien (NRK-foto: Ole Kaland)

3 Kristin (Ingrid Brænd Eriksen) og Nora (Helle Hennum Haugsgjerd) utvikler et nært vennskap i den nye gåtefulle dramaserien ”Det tredje tegnet” (NRK-foto: Ole Kaland)

5 Nora (Helle Hennum Haugsgjerd) har mange sterke meninger. Etter å ha hatt en overnaturlig opplevelse får hun mye å tenke på, også i forhold til faren sin (Lasse Lindtner) som er sokneprest (NRK-foto: Ole Kaland)LENKER
  • Mer om