Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 5. juli 2010 kl 19.55 Ingen grenser

En deltaker til sykehus

Etter å ha kjempet seg gjennom myr og kratt, kommer deltakerne frem til en skogsbilvei hvor flere hundespann venter. Og i de neste fire dagene er de hundekjørere. (Foto: Geir Evensen/NRK)
Etter å ha kjempet seg gjennom myr og kratt, kommer deltakerne frem til en skogsbilvei hvor flere hundespann venter. Og i de neste fire dagene er de hundekjørere. (Foto: Geir Evensen/NRK)
Idet ekspedisjonen står i fare for å miste et av medlemmene på grunn av sykdom, begynner de virkelige prøvelsene i fjellet. Her venter tøft terreng, dårlig vær og ulykker. Og norskegrensa – den ligger svært langt unna.

Er det mulig å nå målet i løpet av de 19 dagene som er i igjen, eller har ekspedisjonen tatt seg vann over hodet?

Blir hundekjørere
Etter seks dager i kano beveger ekspedisjonsdeltakerne seg nå til lands. I skogen sliter de som er dårlig til beins, og det går sakte fremover. Etter å ha kjempet seg gjennom myr og kratt kommer de frem til en skogsbilvei hvor flere hundespann venter. Og de neste fire dagene er de hundekjørere.

Ekspedisjonen må ta hele døgnet i bruk for å kjøre de 36 polarhundene mest mulig effektivt. Og selv om moralen er høy og humøret er godt, preges deltakerne av lite søvn og mye arbeid med hundene. For Erik med sine balanseproblemer krever det dyp konsentrasjon bare å holde seg på hundespannet. Så viser det seg at Per Christian er blitt syk. Ekspedisjonslegen vurderer situasjonen så alvorlig at hun tar med Per Christian på et sykehus for å avgjøre om han kan fortsette eller om han må legges inn for behandling.

Om serien
11 nordmenn med ulike funksjonshemninger skriver historie når de legger ut på en tur som virker umulig å gjennomføre. Uten noen ekspedisjonserfaring skal de, med Lars Monsen som leder, krysse Nordkalotten – fra Luleå ved Østersjøen i øst til Hellemobotn ved Atlanterhavskysten i vest. Deltakerne har 30 dager på seg til å forsere 500 kilometer med villmark.

Både Siv og Geir Arne måtte amputere bein som barn, og bruker proteser. Geir Arne har også deformerte fingre. Aleksander er født med cerebral parese, og Tare er nesten helt blind og sterkt hørselshemmet. Suzanna har nedsatt styrke i beina etter en ryggmargsbetennelse som liten, mens Grethe, Kjell og Frode har amputert bein eller armer etter dramatiske ulykker. Erik er født med misdannelser i hendene, har skader etter flere feiloperasjoner og sliter med kronisk svimmelhet. Elin har MS og Per Christian er lam fra hofta og ned etter en skiulykke. De sitter i rullestol.

Deltakerne har alle sitt å slite med, men deler et felles brennende ønske om å vise at vilje, evner og pågangsmot har ingen grenser. Sammen skal de vise at funksjonsnedsettelsene deres ikke hindrer dem i å utfordre naturkreftene og gjennomføre en beinhard ekspedisjon.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i seks deler (2009)
Produsert av Mastiff for NRK
Produsent: vebjorn.ytreberg@mastifftv.no, 920 63 409
Kontakt i Mastiff: ase.bendiksen@mastifftv.no, 918 17 860
Prosjektleder NRK: Eirik Ingstad Sandberg, 986 06 490
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900