Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 11. desember 2002 kl 18.35 Kina åpner seg

Fra Mao til money

Kjempemessige investeringer i veianlegg, idrettshaller og forurensningsbekjempelse går forut for det kinesiske vertskap for olympiske leker i 2008. Og på eliteskolen i Shanghai drømmer barna om å bli gullmedalje-vinnere. Men hvordan står det egentlig til med demokrati og ytringsfrihet i det nye Kina?

Tildelingen av olympiske leker i 2008 har betydd enormt for Kina. Det skal bygges, bygges og bygges. 100 millioner arbeidssøkende kinesere fra de vestlige provinsene kan brukes – og blir det, under dårlige arbeidsforhold, stuet sammen i brakker og under politisk overvåking.

Det er over 25 år siden Mao døde. Det var i 1976. Siden har Kina forandret seg med stormskritt. – Det spiller ingen rolle om katten er hvit eller svart – bare den fanger mus, sa formann Deng Xiaoping, da han lanserte økonomiske reformer.

I dag tordner kapitalismen og materialismen gjennom det kinesiske samfunnet, forskjellen mellom rike og fattige øker. Tidligere rødegardister er milliardærer, men det er også dyp fattigdom og arbeidsløshet.

Dansk produksjon
Regi Frank Esmann
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83