Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. april 2006 kl 20.10 Martin Luther - en religiøs opprører

Forkjemperen Luther

Martin Luther reformerte en hel verden. (Foto: Ottonia Media)
Martin Luther reformerte en hel verden. (Foto: Ottonia Media)
I kveld får vi innsyn i livet til den religiøse opprøreren Martin Luther, slik det må ha fortont seg for nærmere 500 år siden. I den tyske dramadokumentaren blir vi med til Wittenberg og Roma, to steder som fikk enorm betydning i Luthers liv. Gunnar Grøndahl kommenterer.

Martin Luther var opprinnelig munk inntil et voldsomt uvær endret livet hans. I følge ham selv ga uværet ham klarsyn og pågangsmot til å gjennomføre de reformer han siden er blitt verdenskjent for.

I kveldens program følger vi Martin Luther fra han som ung munk talte Paven, og den romerske kirken midt i mot, og frem til han, i Guds navn, giftet seg med en nonne og levde ut sine lyster og egen overbevisning.

Upopulær og omstridt
Martin Luther var opplært til å tro på Gud. Men hans nyanserte syn på Kirken møtte kraftig motbør fra datidens ledere og verdens mektigste menn. Da Luther oversatte bibelen til tysk, gjorde han den tilgjengelig for folk flest, men forårsaket også opprør, krig, død og lidelse. Samtidig brakte Luther nytt håp, en lovnad om frihet og uavhengighet til folket.

I dag mener mange at Martin Luther simpelthen førte en frihetskamp, ikke med spyd og sverd, men med Guds ord og Bibelen i sin hånd.

Tysk dramadokumentar (2003)
Originaltittel: Martin Luther – A Life between Heaven and Hell
Produsert av: Ottonia Media GMBH
Norsk kommentar: Gunnar Grøndahl.
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,