Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 16. oktober 2007 kl 20.10 Why Democracy?: For Gud, tsaren og fedrelandet

De nye russiske patriotene

Porten inn til Durakovo (Foto: Why democracy?)
Porten inn til Durakovo (Foto: Why democracy?)
Den fjerde filmen i dokumentarserien Why democracy? tar for seg de antidemokratiske og patriotiske vindene som stadig blåser sterkere i Russland. 100 km sørvest for Moskva finner vi landsbyen Durakovo som russere frivillig flytter til og frivillig lar seg underlegges et diktatorisk styresett. Hva driver den russiske patriotismen og hva skjer når et land med Russlands kultur og historie demokratiseres?

I Durakovo har russeren Mikhail Morozov, en god kristen og suksessrik businessmann og russer, skapt en egen landsby hvor folk fra hele Russland kommer for å lære å bli det de oppfatter som "sanne russere". Når man flytter inn i landsbyen legger man fra seg alle sine tidligere rettigheter og aksepterer med dette å adlyde Mikhail Morozovs strenge regime.

"Her har vi skapt et samfunn som respekterer sterk styring , noe som hele det russiske samfunnet hadde vært tjent med å etterfølge, " sier Morozov og siterer sitt idol president Putin. Hele maktspekteret er representert i landsbyen; både politisk, åndelig og administrativt. På halvprivate møter med Morozov diskuterer landsbyens innbyggere Russlands fremtiden, sine ambisjoner og sine mål

Demokratiets rolle i stormakten
I 1991 gikk Sovjetunion i oppløsning og Russland gjenoppsto som verdens største nasjonalstat. Mange så da for seg at den nye staten skulle tuftes på et demokratisk styresett. Seksten år senere er realiteten en annen og demokratiets rolle er uklar. Mange hevder at dette i stor grad skyldes at myndighetene har fremelsket nasjonal stolthet som en viktig del av landets identitet. Dokumentaren For Gud, Tsaren og fedrelandet viser hva som driver den russiske patriotismen i dag og hvorfor innbyggerne i en landsby frivillig underkaster seg et diktatorisk styresett.

Om regissøren
Nino Kirtadze er opprinnelig litteraturviter og har bl.a. jobbet som rådgiver for Georgias president. Som journalist har hun dekket en rekke væpnede konflikter i Tsjetsjenia, Armenia, Aserbaijan og Georgia. Hennes første dokumentarfilm, Les trois vies d’Edouard Chevardnadze ble vist på filmfestivalene i Cannes og Toronto og fjernsynsfestivalen i Biarritz. I 2005 laget hun filmen Un dragon dans les eaux pures du Caucase som fikk prisen for beste dokumentar av det europeiske filmakademiet.


Om Why democracy?
Demokrati har etter hvert blitt et noe forslitt begrep i vår tid og brukes på forskjellige måter i ulike deler av verden; men hva betyr det? Kan vi definere det, måle det, beskytte det? Kan det bli kjøpt, solgt eller byttet? Kan det vokse? Kan det dø? Hvilken betydning har det for mennesker som aldri har opplevd det? Hva betyr det for folk som ikke tror på det? Og hva betyr det for deg?

Dette er spørsmål som dokumentarprosjektet Why Democracy? forsøker å belyse gjennom bruk av film. Målet er å sette i gang en global diskusjon om demokrati. Det er produsert totalt ti filmer av uavhengige prisbelønte filmskapere i Kina, India, Japan, Pakistan, Liberia, Egypt, Danmark, Russland, Bolivia og USA.. Filmenes tema favner bredt; alt fra USAs torturmetoder, eleverådsvalg på en kinesisk barneskole og Che Guevara til en dansk tegneserieskandale.

Dokumentarserien Why Democracy? er det største multimediasamarbeidet noen sinne. Hele 200 land og 40 kringkastingsselskaper er involvert og med det et publikumspotensial på over 300 millioner. Ti anerkjente filmskapere fra hele verden tar oss med til sitt hjemland for å utforske de komplekse spørsmålene om moderne demokrati.

Alle de involverte landene har sendestart i oktober 2007, og i tillegg til selve dokumentarfilmene vil det også foregå en rekke nettbaserte aktiviteter. En av hovedsamarbeidspartnerene er MySpace.com hvor bl.a. verdens første online dokumentarpremiere vil finne sted. Også nettstedet www.whydemocracy.net. som drives av en gruppe ungdommer fra hele verden som bor sammen i et hus ("Why democracy-huset") i Cape Town i Sør-Afrika vil være et viktig forum for serien.


Dokumentarfilmserie i ti episoder
Regissør: Nino Kirtadze
Produsent: Paul Rozenbrug
Produksjonsland: Russland
Prosjektleder NRK: Carina Bordewich 23 04 53 08/90 12 85 91 og Tore Tomter 23 04 74 13/90 58 46 69
Pressekontakt: Eirin Grytbakk 23 04 86 96/99 53 92 52
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900/ info@nrk.no