Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. desember 2008 kl 19.55 Faktor: Naturen savner meg

Hun lever av naturen

Faktor: Naturen vil savne meg: Toril Bakken Kåven (40) flyttet tilbake til Finnmark for å leve av naturen. (Foto: Dragan Cubrilo, NRK)
Faktor: Naturen vil savne meg: Toril Bakken Kåven (40) flyttet tilbake til Finnmark for å leve av naturen. (Foto: Dragan Cubrilo, NRK)
Bjørkeløv, einer, kvann, krøkebær og multer kan bli til de lekreste retter. Toril Bakken Kåven fra Alta sanker bær, urter og fisker på Finnmarks største innsjø. Hun følte kallet fra naturen så sterkt at hun forlot drømmejobben i Oslo for å leve av det.

- Jeg gråt da jeg reiste fra Oslo til Finnmarksvidda for å gjøre noe så absurd som å plukke bjørkeblad, sier hun. - Flere av mine nærmeste trodde jeg var blitt gal da jeg fortalte at jeg ville forlate alt og flytte til Finnmarksvidda.

- Enda mer forferdet ble de da jeg fortalte hva jeg skulle leve av, nemlig å plukke bjørkeblad og andre planter på vidda for å lage mat av disse.

Dro hjemmefra for å studere
Toril Bakken Kåven forlot Alta som ung jente for å ta utdanning. Hun har blant annet studert i Belgia og England, og har tilbrakt mye tid i Italia. Etter endt utdanning jobbet hun flere år på Svalbard med nærings- og turismeutvikling.

Drømmejobben fant hun i Oslo som rådgiver, men samtidig følte hun dragning mot noe totalt annerledes enn det livet hun levde. Svaret kom brått, og det samme gjorde hennes avgjørelse.

Hun gjorde det riktige
I dag er ingen lengre forundret over hennes valg. Toril Bakken Kåvens firma Nordlysmat omsetter i dag for flere millioner kroner årlig. Hennes produkter av bjørkeblad og andre vekster er blant de få produktene som er godkjent som spesialmat i Norge.

Glemt kunnskap om planter
Toril Bakken Kåven forteller at hun ble overrasket over at folk i Finnmark hadde og har så lite kunnskaper om planter.

- Folk tror at utmarksnæringer og produkter fra Finnmarksvidda er det man jakter og fisker på, og moltebær. Kunnskaper som blant annet eldre samer hadde om planter som medisin og til kosthold har gått veldig fort i glemmeboka blant dagens samer, sier Kåven.

Fra vanskelig start til suksess
I dette Faktor-programmet blir du kjent med Toril Bakken Kåven og hennes utrolige valg, og vi får se hvordan det gikk til fra de første bjørkeblad som ga henne noen kroners fortjeneste til dagens millionomsetning.


Egenprodusert dokumentar fra NRK (2008)
Tittel: Faktor: Naturen savner meg
Programansvarlig: Thor Werner Thrane og fotograf Dragan Cubrilo
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50/99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no