Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. desember 2005 kl 21.20 Schumann på prøve

Manze utfordrer Schumann

Andrew Manze inviterer til konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo sammen med Kringkastingsorkestret. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Andrew Manze inviterer til konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo sammen med Kringkastingsorkestret. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Sammen med Kringkastingsorkestret inviterer den engelske dirigenten og musikeren Andrew Manze publikum med inn til en åpen prøve på Schumanns Symfoni nr 2 i Kulturkirken Jakob i Oslo. Utrolige ting kan skje når scenepersonligheten og den utsøkte formidleren Manze står på scenen.

Blant de store komponistene er Robert Schumann en av dem som er kritisert for sin orkestrering. Musikken kan være flott i seg selv, likevel visste han ikke nok om å arrangere for orkester, hevdet kritikerne før i tiden. Men en dirigent som Karajan har bevist at Schumann-symfoniene åpner seg og får et fargerikt og mindre anmassende lydbilde med riktig klangbehandling.

Mahler satte seg fore å "rydde opp i" Schumanns fire symfonier, på samme måte som både Rimskij-Korsakov, Ravel og Sjostakovitsj hadde gått inn med "hjelpeaksjoner" for å rydde opp i Mussorgskijs mest kjente verker.

Nytenkende Schumann
Men var det nødvendig? Når f.eks. Schumanns musikk får snakke med sin opprinnelige stemme, står denne komponisten fram som nytenkende.

Andrew Manze har tidligere fått strålende kritikker for samarbeidet med Kringkastingsorkestret i konserter av Mozart og Bach – nå er turen kommet til Schumann.

Egenprodusert musikkprogram fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Arild Erikstad
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57