Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. februar 2010 kl 14.05 Helvetica

Typografiens klare tale

Skrifttypen Helvetica, her i gammel blysats, har en nært beslektet font som brukes til daglig på våre datamaskiner - Arial. (Foto: Accent Films Int.)
Skrifttypen Helvetica, her i gammel blysats, har en nært beslektet font som brukes til daglig på våre datamaskiner - Arial. (Foto: Accent Films Int.)
Helvetica er det offisielle navnet på den sveitsiske forbundsstaten med 26 kantoner, men det er også betegnelsen på en av de mest brukte typografiske skrifttypene, designet av en sveitser i 1957. I en sveitsisk dokumentar ser at fonten har fått dominerende plass i vårt daglige skriftbilde.

Det handler om typografi, grafisk design og den globale visuelle kultur som omgir oss. Vi inviteres til å se en gang til på de tusenvis av trykte ord som flimrer forbi hver dag.

En myriade bruksområder
Siden skrittypen Helvetica så dagens lys i 1957, har den vært med å utforme firma-logoer, transportsystemers informasjonsskilt, alle slags trykksaker samt millioner av andre ting verden rundt. Hver dag bruker vi Helvetica – eller den nær beslekta fonten Arial – i våre datamaskiner. Følg med på en gjennomgang av denne skrifttypens utbredelse.

Dokumentaren følger også opp spørsmålet om hvordan skrifttypene påvirker våre visuelle omgivelser – og dermed våre liv. I programmet deltar flere av designverdenens mest kjente og innovative personer.

Programmet er sendt tidligere

Sveitsisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Helvetica
Produsert av: Accent Films Int.
Kontaktadresse for presse: Presse,tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no