Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 6. januar 2008 kl 22.05 Salmer til alle tider

Salmer i 15 år

Helge Gudmundsen (foto: NRK).
Helge Gudmundsen (foto: NRK).
"Salmer til alle tider" er inne i et jubileumsår. I 15 år har vi vært på lufta. Det startet høsten 1993, nærmere bestemt søndag 3. oktober med sendetid kl. 12.30.

Sendetida har variert opp gjennom årene, men programmet har vært på lufta så å si hver søndag i 15 år med samme programleder, Helge Gudmundsen.

Idéen bak programmet var å vise hvordan salmene overlever fra generasjon til generasjon. Det er noe tidløst over dem. Salmer til alle tider selv om man forandrer på tekst og musikalskt uttrykk. En annen side er å fange opp nye salmer til alle tider.

Samtidig ønsket vi å vise hvordan salmene lever i de forskjellige livssituasjoner. Det skal være tid for glede, tid for sorg og tid for klage, men også tid for takk, ja til alle tider i menneskets liv. Salmene lever også sitt liv innefor kirkårets tider, men også innenfor de forskjellige årstider.

15 år med salmesang i NRK P1 har vært et nyttig bidrag til å ta vare på denne viktige delen av vår kulturskatt. Lytterne har latt seg engasjere, og inn i jubileumsåret strømmer salmeønskene inn. Salmene betyr mye for mange, og i det første programmet får vi høre kjente og kjære salmer som "Navnet Jesus", "Jesus det eneste", "Jeg er i herrens hender", "Deg å få skode", "Tett ved sida mi går Jesus" og "Folkefrelsar". Så får vi også høre en salme fra Taize, "Adoramus te", og selvsagt Bodil Arnesen i "Velsigning".

Inn i jubileumsåret fortsetter vi også samarbeidet med Vårt Land og Min salme. Det skulle passe godt når vi starter året med lytternes egne salmefavoritter.

Min salme
I kveld får vi høre favorittsalmen til prest og sjelesørger, Knut Nåtedal, og det er "Folkefrelsar til oss kom".

"Dette er en salme jeg har vært glad i lenge, og interessen har blitt vakt på nytt i advent og juleforberedelsene. Den er så utrolig innholdsrik. Både at Gud valgte å bli menneske og at Jesus ville frelse oss. Den rommer hele livet, både det vi trenger her og nå, og det vi trenger for framtida.

I adventstida sang vi den mye på Viken, senter for psykiatri og sjelesorg, under vår faste tidebønn hver morgen. Vi ser etter salmer som kan gi håp og trøst. Selv om teksten er veldig gammel er den likevel tidløs."

Forrige salmenøtt
Riktig svar på salmenøtta sist søndag skulle være "Gud sin egen oss gav" og vinnere av salmekrus ble

Odd Salen fra Farsund, Per Arne Haugner fra Dokka og Marit Saurås fra Nyborg.

Årets første salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen "som skjenker liv og fred" hentet?


Så venter vi spent på ditt salmeønske!!!

Send inn salmeønske, gjerne sammen med svaret på salmenøtta, ved å klikke her.