Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. august 2002 kl 22.00 Faktor: Joika jurist

Ande Somby

Bilder Faktor: Joika jurist 1 I kveldens
Bilder Faktor: Joika jurist 1 I kveldens "Faktor" kan du møte joikeren, juristen og verdensborgeren Ande Somby (Foto: NRK) 2
Det er joikeren, juristen og verdensborgeren Ande Somby vi møter i kveldens ”Faktor”. Han er født og oppvokst i en reindriftsfamilie i Tana, og han skulle bli reindriftsutøver selv. Men skjebnen ville det annerledes.

I dag er Ande Somby gjesteprofessor ved University of Alaska, hvor han foreleser om urfolks rettsfilosofi. Da han i 1999 tok doktorgraden i juss, var det 360 år siden en same gjorde det sist. I dette programmet forteller han både om sine dype røtter i det samiske, og om sitt ståsted i verden nå.

Ánde har også vært joiker i hele sitt liv. Han er opptatt av å bringe joiken inn i nye rom. Både i forelesningssaler og på kaféer overrasker han publikum med joiken sin.

Opprører
Ánde er fra Sirma i Tana. Der vokste han opp i fri utfoldelse helt til han begynte på skolen. På skolen trivdes han ikke. Han ble underlagt et autoritært system og en sterk fornorskning, og han ble en opprører i skolesystemet. Etter hvert innså han imidlertid at en framtid som reindriftssame var utelukket, og at samefolket trengte flere skolerte folk i det moderne samfunnet. Tidlig i ungdomsårene bestemte han seg for å bli jurist.

Engasjert
Samenes rettigheter er et sentralt anliggende hos Ánde. Han var en ung, men engasjert mann under Alta-konflikten. Senere hjalp han sin bror Nillas Somby å rømme fra de norske myndigheter etter en ulovlig aksjon under utbyggingen av Alta/Kautokeino-vassdraget. Ánde forteller om sin medvirkning til dette, og hvordan han som jurist forsvarer det i dag.

Global
Hånd i hånd med samiske rettigheter går samiske tradisjoner og samisk tenkemåte. Ánde viderefører også disse tankene. På en moderne måte holder han i hevd gammel samisk religion. Han utøver den på øde vidda såvel som på universitetskontoret.

Vi møter også Ande i Fairbanks, Alaska. Gjennom sin jobb på universitetet treffer han folk fra alle kanter av verden. Med sin uredde framtoning, sin underfundige humor og sin engasjerte væremåte, er Ánde et globalt menneske. Overalt hvor han ferdes vekker han interesse.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Stein Åge Isaksen
Reporter: Rune Ytreberg
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1 I kveldens ”Faktor” kan du møte joikeren, juristen og verdensborgeren Ande Somby (Foto: NRK)
2 Ande Somby tar et varmt bad i kalde omgivelser ved Chena Hot Springs i Fairbanks, USA (Foto: NRK)
3 Ande Somby sammen med sang- og dansegruppa Inu-upiac ved University of Alaska (Foto: NRK)
4 Ande Somby underviser på University og Alaska (Foto: NRK)