Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. januar 2004 kl 20.25 Jeg er for tykk, mor

Slankehysteri og barn

Flere og flere unge gutter er opptatt av slanking. (Foto: DR)
Flere og flere unge gutter er opptatt av slanking. (Foto: DR)
Mange barn bruker tid og krefter på å bekymre seg for kalorier, vekt, forbrenning og fettprosenter. Ofte kommer inspirasjonen fra deres egen mor. Tidligere har hysteriet om å bli tynnest mulig vært mest utbredt blant unge jenter, men nå tar guttene etter.

Rundt 40 prosent av jenter mellom 11 og 15 år er på slankekur, eller mener at de burde være det. I kveldens dokumentar ser vi at også guttene har kastet seg på denne trenden, til tross for at det bare er rundt 5 prosent av barna som virkelig er overvektige.

Følger tre barn
I dokumentaren følger vi et barn på 10 og to på 13 år som på hver sin måte sier "Jeg er for tykk, mor".

13 år gamle Ann forsøker å droppe både lunsj og frokost, slik at hun kun må spise middag. – Egentlig vil jeg helst leve av frukt, forteller den slanke tenåringen.

Svært tynne Rasmus på 10 år spør ofte moren sin om hva fettprosenten er i maten. Hver dag veier han og moren all frukt og grønnsaker han spiser slik at han kan komme over kostholdsrådene på 600 gram.

For slanke Benjamin på 13 år ble mat og fett plutselig en besettelse over sommeren. – Plutselig kom han bort til meg og sa at jeg var fet og skulle ha strammet opp lårene mine. Han syntes også at mormor kunne trenge en slankekur, forteller Benjamins mor.

Innkjøpt dansk dokumentar fra 2003
Originaltittel: "Mor jeg er for tyk"
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252