Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 1. april 2001 kl 19.30 Spillerom: Folkemusikkonsert

Spillerom: Folkemusikkonsert


NRK2 søndag 1. april kl 19.30
Spillerom: Folkemusikkonsert (1:2)

Folkemusikktimen feirer på tv

Verdens lengstlevende musikkprogram i radio, Folkemusikkhalvtimen, passerte nylig 70 år, og en jubileumskonsert fant sted i Store Studio. Folkemusikere fra hele Norge var til stede. Fjernsynet var også på pletten.

Det meste av jubileumskonserten, som fant sted 18. mars, tar utgangspunkt i 70 år med folkemusikkhalvtimer i NRK radio. Et nyskrevet bestillingsverk av Nils Økland, \"Vind\", er unntaket.

Inspirasjonen til bestillingsverket har Økland funnet hos dikteren Olav H. Hauge samt i folkemusikken. Anført av Økland på fele, hardingfele og viola d?amore hører vi \"Vind\" med Berit Opheim (vokal), Ole Henrik Moe (fele og hardingfele), Sigbjørn Apeland (tråorgel) og Bjørn Kjellemyr (bass).

Gjenskapning fra tidlige år
Det var komponisten og musikeren Eivind Groven som startet Folkemusikktimen, og han ledet sendingene i perioden 1931-46. I kveldens program gjenskaper fløytespilleren Steinar Ofsdal, sammen med tvillingene Knut og Ole Aastad Bråten på langeleik, noe av det fine samspillet som Eivind Groven og Olav Brenno kunne oppvise i sendingene tilbake på 30-tallet.

Førstemann på scenen er likevel Øyvind Brabant som bidrar med et par springarar i tradisjon etter Olav Sataslåtten, den aller første som opptrådte i Folkemusikktimen i 1931.

Møte med prisvinner
Konserten blir sendt i to deler på NRK2, andre del 8. april. Tatersangeren Elias Akselsen, den reisende trubadur som mottok NRK P2s folkemusikkpris under jubileumskonserten på Marienlyst 18. mars, blir et av midtpunktene i sendingen neste søndag.

NRK2 søndag kl 19.30

Egenprodusert konsertprogram
Programleder Leiv Solberg
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 (steinar.dahl@nrk.no)

Bilde
Folkemusikktimen 70 år: F.h. Nils Økland, Ole Henrik Moe, Sigbjørn Apeland, Berit Opheim og Bjørn Kjellemyr. (Foto: Scanpix)